Demisia ministrului Justiţiei
Florin Iordache, promotorul controversatei ordonanţe care schimba legislaţia penală, a demisionat de la conducerea ministerului Justiţiei. Pentru protestatarii din stradă şi opoziţia parlamentară, gestul e insuficient.
Ştefan Stoica, 10.02.2017, 13:04
Din 31 ianuarie, ziua adoptării intempestive, seara târziu, a celebrei ordonanţe 13 care aducea modificări discutabile Codului penal şi de procedură, iniţiatorul acestora, ministrul de justiţie la acea vreme, Florin Iordache, a devenit ţinta favorită a criticilor şi ironiilor muşcătoare din partea manifestanţilor antiguvernamentali. Alături, cum altfel, de şeful său de partid, liderul PSD Liviu Dragnea, considerat beneficiar principal al dezincriminării parţiale operate de mult hulita ordonanţă. Aceasta a căzut, duminica trecută, ziua în care în Bucureşti şi în restul ţării au ieşit pe străzi jumătate de milion de oameni, uniţi în denunţul lor la adresa conţinutului dubios al ordonanţei şi al manierei apreciate de protestatari ca hoţească în care a fost adoptată.
Florin Iordache a mai rezistat patru zile propriei opere, confirmând ceea ce anticipa preşedintele Klaus Iohannis, anume că va fi o demisie sau o demitere chinuită. Aceasta a venit abia joi, iar Florin Iordache nu are a-şi reproşa nimic: “Toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse sau aflate în dezbatere publică organizate de Ministerul Justiţiei sunt, acum, în dezbatere parlamentară; cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al justiţiei”.
Florin Iordache are dreptate doar parţial. Iniţiativele sale sunt legale. Este ce a decis Curtea Constituţională, atunci când a respins sesizările formulate de CSM şi de preşedintele ţării cu privire la posibile conflicte instituţionale create în procesul de adoptare a ordonanţei. Curtea nu a stabilit, însă, deocamdată, dacă ele sunt şi în acord cu legea fundamentală. O sesizare pe fond depusă de Avocatul Poporului a fost respinsă, dar pentru simplul fapt că ordonanţa nu mai există, fiind abrogată. Conţinutul ei nu a fost analizat, deşi unii comentatori susţin că acest lucru s-ar fi impus.
Reacţiile clasei politice la demisia lui Florin Iordache sunt împărţite. Pentru principalele partide ale opoziţiei parlamentare, PNL şi USR, gestul nu oferă nicio garanţie faţă de alte probabile abuzuri ale guvernului sau ale majorităţii PSD-ALDE. În acord cu strada, cele două formaţiuni consideră insuficientă sacrificarea celui pe care-l numesc executant al lui Dragnea şi cred că s-ar impune demisii şi din partea acestuia şi a premierului Sorin Grindeanu, ca o dovadă a asumării solidare a greşelii.
În schimb, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, spune că nu este de acord cu demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiţiei. Totuşi, în PSD au existat voci care au deplâns prejudiciul de imagine adus de ordonanţa lui Iordache, într-un moment în care partidul nici nu apucase să savureze victoria categorică la alegerile din 11 decembrie.