Deficitul bugetar trebuie micşorat
Proiectul de buget pe 2025 va respecta limita de deficit de 7% din PIB, fără noi majorări de taxe, afirmă ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Mihai Pelin, 10.01.2025, 12:30
România încheie 2024 cu un deficit de 8,6%, arată datele Ministerului de Finanțe. Experții atrag atenția că acesta este uriaș și se numără printre cele mai înalte din UE. Creșterea economică nu este robustă, întrucât se bazează pe dezechilibre mari, interne și externe, iar Guvernul trebuie să încerce să țină sub control strict cheltuielile, mai spun ei. Deficitul trebuie să scadă în acest an, ceea ce reprezintă o adevărată provocare, afirmă și ministrul finanţelor, Tánczos Barna.
El a precizat că obiectivul pentru 2025 îl reprezintă cumpătarea în administrarea banului public, în condiţiile în care 2024 a fost un an dificil pentru România, din toate punctele de vedere.
Tánczos Barna : „A fost un an electoral cu foarte multe alegeri, a fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii şi au fost susţinute investiţii cu sume fără precedent. Şi cred că acesta este elementul cel mai important al bugetului pe 2024, chiar dacă anul a fost încheiat cu un deficit de 8,6%.
Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7% şi, într-adevăr, este o provocare ca în condiţiile în care vrem să păstrăm sumele alocate pentru investiţii, trebuie să plătim salariile la nivelul lunii noiembrie şi pensiile la nivelul lunii noiembrie 2024.
Trebuie să susţinem sistemul de învăţământ, sistemul de sănătate, toate instituţiile publice, să ne încadrăm în acest deficit, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi anul în care începem să creăm acel stat suplu, care nu încasează impozite pentru a deveni obezi şi pentru a angaja şi mai mult şi a oferi aceleaşi servicii cu un număr de angajaţi mai mare, cu costuri mari, mari.”
Tánczos Barna a amintit că, în 2024, România a încheiat un angajament pe 7 ani cu Comisia Europeană, iar la capătul perioadei trebuie să ajungă la un deficit de 3%. El a mai spus că, în construcţia bugetului de stat pe 2025, autorităţile nu au în vedere majorarea TVA şi nici vreo modificare la impozitul pe salarii. Ministrul a menţionat că proiectul de buget va fi prezentat coaliţiei de guvernare până pe 27 ianuarie, pentru a fi adoptat de Parlament în prima săptămână din februarie.
Reamintim că, Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu a aprobat, recent, o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru fundamentarea bugetului general pe 2025.
Măsurile au stârnit nemulțumirea mediului privat, care reclamă impredictibilitatea legislativă și schimbarea legilor fiscale de pe o zi pe alta. La rândul lor, sindicatele atrag atenţia că vor urma proteste în perioada următoare și au cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională articolul care prevede îngheţarea indexării pensiilor. Intrată în vigoare la 1 ianuarie, ordonanța mai prevede îngheţarea salariilor, eliminarea unor facilităţi fiscale şi restricţionarea anumitor beneficii.