Deficitul bugetar la final de an
România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68% din PIB.
Roxana Vasile, 31.01.2024, 12:30
Guvernul de coaliție PSD-PNL de la București face calcule finale pentru 2023: cheltuieli mai mari au generat un deficit de circa 90 de miliarde de lei (18 mld. euro), reprezentând 5,68% din Produsul Intern Brut. Deficitul este uşor mai redus ca procent din PIB faţă de cel înregistrat în 2022, însă este cu peste un punct procentual peste cifra avută în vedere la construcţia bugetului – la începutul anului trecut, Executivul plecase la drum cu o ţintă de 4,4%, adică de 70 de miliarde de lei. Or, în timp ce veniturile s-au încadrat oarecum în grafic, în schimb derapajul bugetar la capitolul ʹcheltuieliʹ a fost de aproximativ 20 de miliarde de lei.
Conform Ministerului Finanțelor, veniturile au fost de peste 521 de miliarde de lei, în creștere cu peste 13%. Dinamica acestora a fost susținută, în principal, de evoluția încasărilor din fonduri europene, impozitul pe salarii și venit și contribuții de asigurări. Ca procent din PIB, veniturile s-au situat la 32,9%. Pe de altă parte, cheltuielile au fost în sumă de peste 611 miliarde de lei, iar ca procent din Produsul Intern Brut și-au menținut ponderea la nivelul de 38,6%, înregistrată şi în 2022.
Ziarul Financiar remarcă faptul că, potrivit cifrelor pe 11 luni, deficitul bugetar a fost de 4,64% din PIB, ceea ce ar însemna că Guvernul l-a adâncit la final de 2023, în decembrie. Oricum ar fi, primul subiect pe agenda discuţiilor de zilele acestea, de la București, ale autorităților române cu o delegație a Fondului Monetar Internațional este tocmai despre deficitul bugetar. România s-a angajat că îl va reduce treptat până la 3%, limită prevăzută de tratatele europene.
Deși este departe de această țintă, vestea bună este că deficitul de 5,68% din 2023 este, totuși, sub cel anticipat de Comisia Europeană în prognoza sa de toamnă, adică 6,3 procente, dar şi sub aşteptările multor analişti, care îl vedeau la 6%. Să amintim că România se află în procedură de deficit excesiv din 2020, când și-a propus să revină la mai puțin de 3% în 2024. Au urmat, însă, pandemia şi războiul din Ucraina vecină, în consecință Bucureștiul a fost obligat să negocieze cu Comisia Europeană, pentru 2023, o ţintă cuprinsă între 5,5 şi 5,7% din PIB.
Pentru 2024, bugetul țării este construit pe un deficit anticipat la 5 procente. Între timp, pentru a-l ține sub control, Guvernul PSD-PNL a luat, deja, o serie de măsuri nepopulare – au intrat in vigoare majorări de taxe sau au fost introduse unele noi, în sectorul bugetar au fost eliminate bonuri valorice, au fost îngheţate sporuri, prime sau angajări etc. Sindicatele au anunţat, încă din toamna trecută, că se aşteaptă la nemulțumiri și proteste sociale. Ceea ce, în prezent, se și întâmplă!