Deficitul bugetar, în atenţia Guvernului
Guvernul PNL de la Bucureşti caută soluţii pentru reducerea deficitului.
Roxana Vasile, 09.12.2019, 11:18
La preluarea guvernării de la social-democraţi, liberalii ar fi identificat numeroase ‘găuri’ în bugetul României: pe scurt, cheltuieli mult prea mari – au spus ei – şi încasări mult prea mici. Astfel că, la recenta rectificare bugetară pe care au făcut-o, au vorbit de un deficit în 2019 de 4,4%, cu mult peste cele 3 procente admise de Uniunea Europeană. Vestea i-a surprins neplăcut pe toţi românii, doar că din perspective diferite.
Susţinătorii PNL au avut un argument în plus să critice PSD şi să felicite formaţiunea lor favorită că l-a înlăturat de la putere prin moţiune de cenzură, furnizându-i preşedintelui reales de dreapta al ţării, Klaus Iohannis, un ‘Guvern al său’, chiar dacă minoritar, cu care să lucreze în linişte. În schimb, adepţii social-democraţiei şi-au exprimat vocal mirarea cum precedentul Executiv al PSD a fost capabil, ani la rând, să menţină deficitul în limite normale, pe fondul unei creşteri economice fruntaşe în UE, în timp ce, acum, adversarii lor politici nu o pot face, aruncând toată vina în spatele stângii.
Pe acest zgomot de fond puternic, Guvernul liberal spune, deci, că încearcă să găsească soluţii prin care să reducă cheltuielile bugetare. Însuşi premierul Ludovic Orban a anunţat că se doreşte plafonarea salariilor demnitarilor, astfel încât acestea să nu mai crească odată cu majorarea salariului minim, asta, în condiţiile în care, în treacăt fie spus, categorii întregi de salariaţi nu s-au bucurat, vreodată, de o astfel de indexare. De aceea, pentru mulţi, măsura frizează ipocrizia.
Apoi, se discută despre optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, unele dintre ele suprapopulate, după ce s-a trecut de la 27, cât număra precedentul Cabinet, la 16 cât are actualul. Nu în ultimul rând, tot pentru reducerea cheltuielilor care au ridicat deficitul bugetar anul acesta la 4,4% din PIB, la Ministerul Muncii se pregăteşte un act normativ care va interzice cumularea pensiei cu salariul la stat. Prilej pentru mulţi de a-şi aminti că o măsură similară a mai fost instituită în România în 2009, în plină criză economică mondială, tot de un de Guvern de dreapta. Abrogată cinci ani mai târziu, măsura ar urma, acum, să revină.
În replică, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a acuzat pe liberali că acţionează nedemocratic şi neconstituţional atunci când anunţă că îşi angajează răspunderea pe proiecte de lege extrem de importante, inclusiv pe cea a bugetului de stat. Mai mult, în opinia sa, premierul Ludovic Orban şi Guvernul pe care îl conduce nu au niciun program de guvernare, acţionând haotic şi iresponsabil, cu efectele pe care le vor simţi, din păcate, toţi românii. În consecinţă, deşi nu este prioritatea sa în acest moment, PSD nu exclude să depună o moţiune de cenzură până la finele anului.