Deficitul bugetar al României
Patru state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au avut un deficit guvernamental egal sau mai mare de 3% din PIB anul trecut, a anunţat Eurostat.
Daniela Budu, 25.04.2017, 12:00
România a avut un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut pe anul 2016, a anunţat, luni, Biroul european de statistică Eurostat. Mai precis, România a avut un PIB de 761,4 miliarde de lei (circa 170 miliarde de euro), iar deficitul a fost de 23,1 miliarde de lei (peste 5 miliarde de euro), în condiţiile în care ţara s-a angajat să rămână cu deficitul sub plafonul de 3%, peste care Comisia Europeană poate declanşa procedura de deficit excesiv.
Reamintim că fostul Guvern condus de Dacian Cioloş şi-a asumat un deficit bugetar de 2,95% din PIB pe anul 2016. Trei state UE au mai avut deficit bugetar de 3% sau mai mult din PIB: Marea Britanie (3%), Franţa (3,4%) şi Spania (4,5%). În ansamblu, Uniunea Europeană a înregistrat un deficit bugetar de 1,7% din PIB anul trecut. În schimb, mai anunţă Eurostat, la finalul anului trecut România s-a situat în rândul ţărilor membre ale Uniunii cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportat la Produsul Intern Brut, 37,6%, mult sub plafonul de 60% prevăzut prin Tratatul de la Maastricht, unul din criteriile pentru aderarea la zona euro. Cea mai mică proporţie a fost înregistrată în Estonia, 9,5%. S-au mai situat înaintea României Luxemburgul, Bulgaria şi Cehia, în timp ce 16 state membre au avut un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din Produsul Intern Brut.
În prognoza sa economică de iarnă, Comisia Europeană avertiza că România ar putea înregistra în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că a avut cea mai mare creştere economică din Europa anul trecut. Comisia estima că deficitul bugetar al României ar urma să crească la 3,6% din PIB anul acesta, peste ţinta Guvernului, de 2,98% din PIB. Guvernul de la Bucureşti, condus de Sorin Grindeanu, s-a angajat, însă, public să menţină deficitul sub plafonul de 3% din PIB. Comisia Europeană a mai prognozat că România va avea o creştere economică de 4,4% în acest an, sub predicţia pe care Guvernul şi-a fundamentat bugetul de stat, de 5,2%.
Singura speranţă pentru bugetul la limită pentru 2017 este creşterea numărului de salariaţi, sunt de părere analiştii economici. Potrivit acestora, România are astfel o „rezervă” de venituri pe care le poate obţine prin reducerea muncii la negru şi prin creşterea numărului de salariaţi cu forme legale. Ultimele statistici arată că România are o populaţie activă (aptă de muncă) de 8,9 milioane de persoane, dar oficial numai 4,78 milioane dintre acestea au un loc de muncă cu forme legale. 1,5 milioane de persoane muncesc la negru, potrivit estimărilor economiştilor.