Deficit în creștere al contului curent
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi al României a crescut cu peste 9 miliarde de euro în primele șapte luni ale acestui an.
Roxana Vasile, 14.09.2021, 11:29
Banca Națională a României a publicat, luni, obișnuitele date privind datoria externă, deficitul de cont curent și investițiile străine. După ce, în ultimii ani, s-a vorbit foarte mult despre creșterea datoriei publice, despre împrumuturile făcute de stat și despre neclaritățile folosirii banilor atrași de pe piețele internă și internațională, știrea că datoria externă în perioada ianuarie-iulie a crescut, anul acesta, cu peste 6 miliarde euro a adăugat și mai multă emoție. Per total, aceasta a ajuns, la ora actuală, la 132 de miliarde de euro.
Făcând o simplă comparație între creșterea datoriei publice externe din 2021 și cea din 2018, diferența este importantă – 80%. Din cei 132 de miliarde de euro, datoria externă pe termen lung a însumat aproape 96 de miliarde euro, iar datoria externă pe termen scurt – 36 de miliarde de euro. În același timp, datoria publică nu este doar externă, ci și internă, din datele BNR reieșind că aceasta din urmă se ridică la aproximativ 50% din produsul intern brut.
Potrivit economiștilor, îngrijorătoare nu este, însă, atât creșterea datoriei externe, cât a deficitului de cont curent al balanței de plăți. Potrivit Băncii Centrale, în primele șapte luni ale acestui an, deficitul a ajuns la 9 miliarde de euro, fiind mult mai mare decât anul trecut, când era de 5,3 miliarde de euro. Extinzând perioada, deficitul de cont curent a cunoscut în primul trimestru al lui 2021 cea mai amplă creștere din ultimele 14 trimestre.
În timp ce în Uniunea Europeană majoritatea economiilor înregistrează excedent, în România fenomenul este invers și se acutizează, ceea ce atrage după sine deteriorarea deficitului de balanță comercială. Consumul crește, dar mărfurile consumate provin într-o proporție tot mai mare din import, în lipsa unei producții interne mai mari și mai diversificate.
În fine, vestea bună este că investițiile străine au crescut, anul acesta, la 4 miliarde de euro, de la 1,2 miliarde de euro anul trecut. Există, însă, nemulțumiri exprimate de mediul de afaceri german din România, care afirmă că actualele evoluţii politice interne au dus la pierderea încrederii companiilor germane în implementarea reformelor necesare şi urgente.
De exemplu, subvenţiile oferite de Uniunea Europeană trebuie să ajungă în economie, administraţiile trebuie să devină mai profesioniste şi mai digitalizate şi, astfel, nivelul de trai al populaţiei să crească semnificativ. În loc de noi probleme şi incertitudini legate de viitor, companiile din România au nevoie de toată atenţia şi sprijinul politic şi administrativ – mai spune mediul de afaceri german din România.