Deficit de medici în România
România are deficit de mii de medici, rezidenţi şi asistenţi medicali.
Roxana Vasile, 25.03.2024, 12:06
România are un deficit de mii de medici, rezidenţi şi asistenţi medicali, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. În spitalele de Stat, numai pentru doctori, sunt peste 8.600 de posturi vacante. Nici orașele mari, inclusiv Bucureștiul, nu sunt ocolite de probleme, însă criza se resimte cel mai tare în localitățile mici şi la sate – peste 300 de comune nu au medic de familie, iar peste jumătate din localităţi nu au număr suficient de doctori. În unele comune, problema deficitului a fost rezolvată parţial cu ajutorul medicilor pensionari sau prin înfiinţarea unor puncte secundare de lucru, unde activează cadre medicale venite din altă parte.
În ceea ce-i privește pe rezidenți, datele contabilizate de Ministerul Sănătății arată că sunt în jur de 1.600 de posturi vacante. Însă, cel mai mare deficit este în cazul asistenților medicali. Sunt mai mult de 14.500 de posturi neocupate, indiferent de nivelul studiilor: cele mai multe (aproape 14.000) – sunt în spitale, restul fiind la serviciile de ambulanță și în Unitățile Primiri Urgențe.
De ce s-a ajuns aici, deși salariile din Sănătate au crescut considerabil, cu circa 80%, începând din 2018? Pentru că, în ciuda salariilor mărite, medicii români continuă să plece din țară din cauza condițiilor neatractive de muncă. În 2023, peste 800 de medici au solicitat Certificatul Profesional pentru a putea lucra în străinătate. Apoi, cel puțin în ultimul an, lipsa de personal medical s-a accentuat, pentru că, în mai 2023, pentru a face economii bugetare, Guvernul a blocat concursurile pentru posturile publice, iar angajările se puteau face numai prin memorandum pentru fiecare domeniu în parte.
În urma unor proteste, Executivul a aprobat, în ianuarie anul acesta, scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială. Doar că, atunci când se poate, durează cam două luni, din momentul în care este făcut public anunțul, pentru a angaja pe cineva. Or, managerii spitalelor de Stat spun că, din cauza lipsei medicilor și asistentelor, angajații actuali sunt supraaglomerați, iar cei care au de suferit sunt pacienții, care nu mai primesc îngrijirea medicală corespunzătoare. Provocarea este atât de mare, încât, atunci când sunt întocmite turele lunare, se poate ajunge la situația ca unii angajați să fie rechemați din concediu.
Un raport al Curții de Conturi – „Managementul resurselor umane și dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare spitalicești pentru perioada 2014-2021” – arată că România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de medici, cu puțin peste 300 de medici la 100.000 de locuitori.