Deficienţe în utilizarea fondurilor europene
Ţări ale Uniunii Europene au folosit în mod eronat aproape 7 miliarde de euro din bugetul de cheltuieli pentru anul trecut - relevă raportul anual al Curţii Europene de Conturi.
Corina Cristea, 06.11.2014, 13:08
Aproape şapte miliarde de euro, adică 4,7%, din bugetul de cheltuieli aferent anului trecut au fost cheltuite în mod eronat de ţări ale UE, relevă raportul anual al Curţii Europene de Conturi. Documentul precizează că este vorba despre un număr mare de erori descoperite în sectorul agricol, iar România se numără între ţările vizate. Potrivit raportului, fondurile în cauză nu au fost utilizate în conformitate cu legislaţia aplicabilă, dar aceasta nu constituie un indiciu al existenţei fraudei. Domeniile cele mai expuse la erori de cheltuieli au fost politica regională, transporturile şi energia, dezvoltarea rurală, mediul, pescuitul şi sănătatea, precum şi programele din sectorul agricol. Documentul arată că un număr mare dintre erorile cuantificabile în sectorul agricol au fost provocate de declaraţii sau cereri de plată inexacte depuse de beneficiari, cea mai frecventă greşeală fiind reprezentată de supradeclararea suprafeţei de teren.
Explică, de la Bruxelles, corespondentul Radio România, Cerasela Rădulescu: De exemplu, la capitolul fonduri pentru agricultură s-a constatat că în Germania, Irlanda, Grecia, Franţa, Polonia şi România s-au produs erori pentru că anumite terenuri declarate ca fiind păşuni permanente şi cărora li s-au acordat plăţi erau de fapt acoperite cu vegetaţie neeligibilă şi ar fi trebuit să fie excluse de la plata ajutorului. Totodată, au fost detectate cazuri de nerespectare a cerinţelor de agromediu în state ca Italia, România, Olanda, Polonia şi Ungaria. Examinarea de către Curte a sistemelor de control în domeniul dezvoltării rurale arată deficienţe la nivelul controalelor privind condiţiile de eligibilitate sau riscul dublei finanţări în şase din opt state membre examinate şi anume Germania, Spania, Italia, Letonia, Malta şi România.”
De acum înainte, trebuie să existe un control şi un management mai atent al fondurilor comunitare”, a declarat preşedintele Curţii Europene de Conturi, Vitor Caldeira, argumentând – Dacă cetăţenii UE nu au percepţia clară a valorii adăugate a cheltuielilor UE nu ne vom bucura de încrederea lor”.
Pe de altă parte, Curtea a salutat eforturile Comisiei Europene destinate corectării erorilor şi recuperării fondurilor, apreciind că fără aceste acţiuni rata totală de eroare ar fi fost de 6,2% din totalul cheltuielilor, în loc de 4,7%. Acest raport, pe care Curtea de Conturi Europeană îl trimite celor 28 de ţări comunitare pentru a le semnala problemele detectate de către experţi, vine într-un moment în care Bruxellesul se confruntă cu presiuni crescute din partea statelor membre pentru a restrânge cheltuielile.