Declaraţii privind o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel
Lideri politici români au făcut mai multe declaraţii privind o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel la Ierusalim.
Eugen Cojocariu, 20.04.2018, 11:15
Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, a anunţat joi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
„Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a afirmat Dragnea, la postul Antena 3. Potrivit acestuia, România este, practic, a doua ţară care face acest anunţ. „Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România şi trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă”, a adăugat Dragnea.
Ca reacţie la afrimaţiile lui Liviu Dragnea, Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, că Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel. Această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia, consideră Preşedintele.
Şeful statului consideră că iniţiativa Guvernului poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi, a arătat sursa citată.
Preşedintele Iohannis, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al ţării noastre în plan extern, reafirmă că poziţia constantă a ţării noastre în ce priveşte procesul de pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor, a indicat sursa citată.
Administraţia Prezidenţială reaminteşte că există rezoluţii ale Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale ale ONU prin care se solicită statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu. În această etapă, relocarea Ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant, a indicat comunicatul Preşedinţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă toţi factorii guvernamentali şi politici la responsabilitate şi discernământ în ceea ce priveşte deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea şi cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale, decizia finală aparţinând, din punct de vedere constituţional, preşedintelui României, a conchis Administraţia Prezidenţială.
Premierul Viorica Dăncilă a precizat vineri că memorandumul aprobat de Guvern nu reprezintă o decizie de mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, ci lansarea unei platforme de discuţii. Nu este o decizie, este lansarea unei platforme de discuţii. Nu este o decizie, deci nu am încălcat niciun tratat internaţional, a declarat Viorica Dăncilă, la Parlament, întrebată dacă decizia Guvernului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim încalcă tratatele internaţionale. Premierul a confirmat că Executivul a adoptat un memorandum privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că se vor purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare. Prin inițierea acestui demers, se urmărește identificarea celui mai potrivit mod de poziționare/acțiune a României, ținând cont de ultimele evoluții în acest dosar, precum și de un proces de consultare și coordonare, consistent și aplicat, cu partenerii și aliații strategici ai României, afirmă MAE, care adaugă că obiectivele acestui proces complex sunt subsumate susținerii intereselor României.
În mod tradițional, România a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. Poziția echilibrată este susținută inclusiv de preocuparea constantă a țării noastre în ceea ce privește comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât și în Palestina.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri că o decizie cu privire la mutarea ambasadei României din Israel nu poate fi luată decât de preşedintele ţării şi a somat Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie : «Am urmărit cu stupoare declaraţiile lui Dragnea de ieri seară de la o emisiune de televiziune şi anunţul făcut de acesta privitor la memorandumul adoptat de Guvern privitor la mutarea ambasadei României în Ierusalim. Precizez că Dragnea nu are nicio calitate în materie de politică externă a statului român şi că nu mi se pare normal ca un lider de partid, chiar dacă este partid de guvernare, să facă anunţuri care privesc politica externă a statului, să influenţeze decizii privitoare la politica externă a României. Guvernul a greşit grav dacă a adoptat acest memorandum. Prin această decizie dă cu piciorul unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă a statului român în zonă şi încalcă grav Constituţia României».
În context, premierul palestinian, Rami Hamdallah, a cerut joi României să nu-şi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, estimând că o asemenea măsură ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU şi de asemenea ar dăuna şanselor de pace şi de creare a unui stat palestinian în cadrul frontierelor din anul 1967 cu capitala la Ierusalim, se arată într-un comunicat difuzat de biroul premierului Hamdallah.
Acesta a formulat solicitarea în timpul unei întâlniri, joi, cu şeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah – Palestina, Cătălin Ţîrlea, întâlnire în cadrul căreia au fost discutate ultimele evoluţii politice din regiune, precum şi evoluţia relaţiilor bilaterale româno-palestinene. Premierul palestinian a mulţumit României pentru sprijinul oferit în vederea construirii instituţiilor palestiniene, subliniind importanţa consolidării cooperării în domenii precum turismul, educaţia şi cultura.