Declaraţii despre apartenenţa la NATO şi UE
România rămâne ferm angajată pe parcursul euroatlantic asumat – reiterează decidenţii de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 11.12.2024, 11:30
În iunie 2021, 42% dintre subiecţii unui sondaj de opinie realizat de INSCOP în România, la întrebarea în ce ţară ar prefera să lucreze sau să studieze o perioadă mai îndelungată, au optat pentru Occident (Uniunea Europeană, Statele Unite sau Canada), sub 4 procente pentru Rusia sau China, iar 47,9% au declarat că nu ar pleca din ţara lor.
66,6% au spus că preferă drepturile şi libertăţile de tip occidental valorilor tradiţionale pe care pretinde Rusia putinistă că le promovează şi doar 16,2% au optat pentru aşa-numitele valori ruseşti. 56,2% dintre români spuneau că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje şi 35,1% vedeau mai curând dezavantaje.
65,8% dintre respondenţi preferau ca România să fie membră a NATO, pentru că astfel va fi apărată bine din punct de vedere militar. 28,6% preferau neutralitatea, crezând că astfel România nu va fi atacată de nimeni. 73,8% considerau că existenţa unor baze militare americane în România ajută la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe.
Şi, într-o proporţie covârşitoare, respondenţii îşi exprimau, încă de pe atunci, nemulţumirea faţă de prestaţia guvernanţilor de la Bucureşti, indiferent de culoarea politică a acestora. Concluzia sociologilor era că românii nu contestă apartenenţa ţării lor la lumea liberă, ci doar legtimitatea unei clase politice care-i ignoră şi-i dispreţuieşte.
România rămâne ferm angajată pe parcursul euroatlantic asumat, iar decizia de a ne aduce propria contribuţie la întărirea securităţii în regiune rămâne solidă, a afirmat, marţi, şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Împreună cu ambasadoarea Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec, ministrul a vizitat baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu (sud-est), unde s-au întâlnit cu o delegaţie formată din ataşaţi ai apărării din ţările membre NATO, acreditaţi la Bucureşti, precum şi cu militarii americani încazarmaţi acolo, cu camarazii lor spanioli, francezi şi români.
Potrivit ambasadoarei Kavalec, partea română investeşte foarte mult în dezvoltarea bazei, care este una dintre cele mai importante din NATO şi care ajută la apărarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.
Tot marţi, custodele Coroanei României, Principesa Margareta, a spus că „niciodată, în istoria sa modernă, România nu s-a bucurat de un nivel mai ridicat de securitate şi de condiţii mai bune pentru prosperitate economică decât cel din prezent, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi al NATO”.
Pe de altă parte, ea a descris recentele alegeri prezidenţiale şi parlamentare ca pe un strigăt de ajutor din partea alegătorilor, care se simt ignoraţi, pe fondul unei dezvoltări economice rapide, dar inegale. Şi a exemplificat cu contrastul dintre luxul din Bucureşti şi sărăcia de la sate sau cu investiţiile în tehnologii moderne, în timp ce cheltuielile pentru sănătate rămân cele mai mici din Uniunea Europeană.