Declaraţii de Ziua Europei
Pe 9 Mai, de Ziua Europei, despre valorile europene!
Roxana Vasile, 10.05.2023, 12:15
Aniversarea din acest an ne găseşte într-un moment de profundă schimbare la nivel global, iar consecinţele războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei s-au multiplicat – a declarat, în mesajul său cu prilejul Zilei Europei, pe 9 Mai, președintele României, Klaus Iohannis. Potrivit acestuia, soluţiile europene la provocările actuale sunt soluţii pentru viitorul cetăţenilor continentului, iar România are capacitatea de a contribui substanţial, în continuare, la punerea lor în aplicare.
România este un membru matur şi responsabil al Uniunii Europene, are un profil european solid şi credibil, recunoscut şi apreciat de partenerii săi – a întărit Klaus Iohannis. Și tot el şi-a exprimat încrederea că, interiorizând aceste repere, sprijinul cetăţenilor români pentru Uniunea Europeană şi pentru valorile ei fundamentale va rămâne de neclintit.
La Strasbourg, reunit în sesiune plenară, Parlamentul European a sărbătorit, și el, Ziua Europei. Invitat să le prezinte eurodeputaţilor viziunea sa referitoare la provocările şi viitorul bătrânului continent, cancelarul german, Olaf Scholz, a cărui țară a pus bazele, la începutul anilor ʹ50, a ceea ce avea să devină Uniunea Europeană, a îndemnat blocul comunitar să se reformeze, să nu cedeze presiunilor şi să rămână un partener egal în plan geopolitic atât în relaţia cu Statele Unite ale Americii, cât şi în competiţia cu China.
Şi, pentru că în vecinătatea Uniunii se duce un război de agresiune care a schimbat vieţi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut să marcheze Ziua Europei printr-o vizită la Kiev. Prilej pentru șefa Executivului european să declare că Ucraina este locul cel mai potrivit pentru a sărbători 9 Mai, deoarece ucrainenii apără în faţa Rusiei toate valorile democraţiei pe care este clădită Uniunea Europeană. Or, în opinia sa, Rusia a eşuat în demersul său tocmai pentru că nu a luat în calcul aceste valori. Mai mult, Rusia este, acum, în pragul de a fi pusă sub presiune economică de al 11-a la pachet de sancţiuni care vor slăbi maşinăria de război a Moscovei – a mai spus Ursula von der Leyen. Care a răspuns, însă, prudent la cererea preşedintelui Volodimir Zelenski de urgentare a negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniune.
Preşedintele Zelenski a mulţumit statelor europene pentru sprijinul militar, economic şi politic acordat. S-a arătat, în schimb, dezamăgit de unele țări de la graniţă care au blocat (România a făcut excepție), în trecutul apropiat, exportul de cereale ieftine, fără taxe vamale, ale Ucrainei. A declarat că înţelege că aceste exporturi au dus la dezechilibre, însă afirmă că Ucraina are nevoie de solidaritatea tuturor celor care o pot ajuta.