Declaraţie de susţinere a Ucrainei
Senatorii și deputații români au adoptat o declarație de susținere a Ucrainei vecine.
Leyla Cheamil, 08.03.2023, 12:10
Legislativul de la București a adoptat, în plenul reunit, o declaraţie de susţinere a Ucrainei vecine, în contextul împlinirii, pe 24 februarie, a unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusei faţă de această ţară. Parlamentul reafirmă sprijinul ferm al României pentru poporul ucrainean şi îşi exprimă respectul pentru curajul, demnitatea şi rezistenţa manifestate atât de armata ucraineană, cât şi de populaţia civilă.
În document, se precizează că Federaţia Rusă a declanşat, unilateral şi neprovocat, războiul de agresiune împotriva Ucrainei, escaladând încălcările anterioare ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, prin anexarea ilegală, în 2014, a Crimeei.
Senatorii și deputații români atrag, totodată atenția asupra faptului că se agravează tragedia umanitară a populaţiei civile ucrainene, suferinţele, fără precedent in istoria Europei, de după cel de-al Doilea Război Mondial, a milioane de oameni, fiind provocate deliberat de agresorul rus în cadrul unei strategii premeditate, cinice şi brutale de zdrobire a întregii naţiuni ucrainene.
În același timp, parlamentarii de la București reconfirmă susţinerea neabătută a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele frontierelor recunoscute internațional. Ei subliniază faptul că toate încercările de schimbare prin forţa a graniţelor Ucrainei, prin deciziile de anexare ilegală a unor regiuni ale Ucrainei, începând cu 2014, reprezintă încălcări flagrante ale Cartei ONU și ale dreptului international. Ca urmare, Parlamentul de la București cere Moscovei să pună, fără întârziere, capăt războiului şi să retragă de urgenţă toate forţele militare şi echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.
Nu în ultimul rând, senatorii și deputații români solicită, prin acest document, Federaţiei Ruse să înceteze, de îndată, retorica cu privire la utilizarea armelor nucleare şi a acţiunile de intimidare la adresa altor state, precum şi acuzaţiile fără temei privind pretinsa folosire de către Ucraina a armelor biologiceˮ.
De asemenea, în declaraţia Parlamentului se precizează că senatorii şi deputaţii susţin necesitatea angajării substanţiale a României în viitoarele eforturi de reconstrucţie postconflict a statului ucrainean, precum şi intensificarea sprijinului acordat de București îndeosebi populaţiei civile ucrainene.
Subliniem nevoia concentrării eforturilor statului român, în egală măsură, şi sprijinirea procesului de aderare la UE a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Republicii Georgia, ţinând cont atât de opţiunea exprimată majoritar de populaţia celor trei state, de statutul oficial de state candidate, dobândit de primele două în iunie 2022, cât şi de perspectiva europeană confirmată pentru cel de-al treileaˮ, se mai arată în declarația Parlamentului de susținere a Ucrainei.