Declaraţie comună privind Inteligenţa Artificială
România e una dintre cele aproape 60 de semnatare ale unei declaraţii privind o „inteligenţă artificială etică".
![Foto: geralt / pixabay.com Foto: geralt / pixabay.com](https://www.rri.ro/wp-content/uploads/2024/04/artificial-intelligence-3382507_1280.jpg)
Bogdan Matei, 12.02.2025, 11:30
58 de ţări de pe toate continentele au semnat, marţi, la Paris, o declaraţie comună pentru o „inteligenţă artificială deschisă, incluzivă şi etică”, la finalul unei reuniuni coprezidate de Franţa şi India.
„Subliniem necesitatea unei reflecţii globale, în special asupra problemelor de securitate, dezvoltare durabilă, inovare, respect pentru dreptul internaţional, inclusiv cel umanitar şi protecţia drepturilor omului, egalitatea între femei şi bărbaţi, diversitatea lingvistică, protecţia consumatorilor şi a drepturilor de proprietate intelectuală” – afirmă declaraţia, la care au aderat ţările din Uniunea Europeană, Canada, India, China şi Uniunea Africană.
Amfitrionul reuniunii, preşedintele francez, Emmanuel Macron, citat de corespondenta Radio România la Paris, spune că „ne dorim un cadru care să evite utilizarea inteligenţei artificiale pentru controlul în masă. Punem, deci, aici nu doar bazele inovaţiei şi progresului, ci şi pe cele ale încrederii, care îi vor permite inteligenţei artificiale să avanseze şi să reziste.”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat lansarea, sub titlul Alianţa „Iniţiativa Campionilor”, a unui parteneriat public – privat, cel mai mare din lume, pentru investiţii-record în domeniu la nivel comunitar, de 200 de miliarde de euro. Ea susţine că Europa va deveni continentul lider în materie de inteligenţă artificială care respectă drepturile omului şi valorile democratice.
Prezent la reuniune, ministrul român al Economiei şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a declarat, pentru Radio România, că Bucureştiul este pregătit să-şi joace rolul în dezvoltarea acestei tehnologii a viitorului.
Bogdan Gruia Ivan: „Europa în sfârşit a înţeles cât de important este să fim la masa celor care definesc viitorul lumii. Din acest motiv şi România este aici. Acum două luni de zile am semnat un acord de finanţare în valoare de 64 de milioane de euro pentru hubul român de inteligenţă artificială, care conectează universităţile tehnice din România şi care automat ne aduce în acest proiect al Comisiei Europene ca hub regional de cercetare.”
Fapt remarcat de media internaţionale, Statele Unite şi Marea Britanie nu se numără printre semnatarele declaraţiei comune, din cauza unor diferenţe de opinie privind reglementarea noilor tehnologii. Spre deosebire de o Europă care doreşte să se mişte mai rapid, definind în acelaşi timp un cadru pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, americanii vor să se depună „toate eforturile posibile pentru a încuraja politicile pro-creştere” în acest domeniu.
Potrivit noului vicepreşedinte american, republicanul J.D. Vance, o reglementare excesivă ar putea ucide o industrie în plină expansiune. Poziţia Washingtonului şi Londrei, mai afirmă comentatorii, a evidenţiat confruntarea a două viziuni asupra lumii.