Decizii şi condamnări în dosarele corupţiei
Arestări şi condamnări în cazul unor oameni politici sau de afaceri. Justiţia română continuă seria pedepselor pentru corupţie la nivel înalt.
Valentin Țigău, 03.04.2015, 13:20
Înalta Curte de Casaţie si Justiţie din România, a dat, joi, trei sentinţe de arest preventiv sau de prelungire a acestei măsuri, în cazul unor politicieni acuzaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie de fapte incompatibile cu legile ţării. S-au luat decizii în cazurile a doi social-democraţi, fostul ministru de finanţe, Darius Vâlcov, si primarul din Constanţa, Radu Mazăre, dar şi al Elenei Udrea, fost ministru şi lider al Partidului Mişcarea Populară.
Elena Udrea va rămâne în arest preventiv până la sfârşitul lunii aprilie. Ea este acuzată de abuz în serviciu şi de luare de mită în dosarul Galei pugilistice din 2011, la care a participat boxerul român, Lucian Bute. Procurorii susţin că, în calitate de ministru, Udrea ar fi încasat 10 la sută din valoarea contractelor pe care le acorda.
Şi fostul ministru de finanţe, Darius Vâlcov, va petrece zilele de Paşte în arest. Instanţa Supremă a admis contestaţia DNA şi a înlocuit arestul la domiciliu cu cel preventiv, în dosarul în care Vâlcov este cercetat pentru acordarea de contracte publice în schimbul unor comisioane, pe vremea cand era primar al municipiului Slatina. El este anchetat şi într-un alt dosar pentru fapte de corupţie pe care le-ar fi săvarşit, inclusiv în perioada în care a fost ministru.
Procurorii au avut câştig de cauză şi în cazul contestaţiei depuse pe numele primarului din portul maritim Constanţa, Radu Mazăre. Potrivit anchetatorilor, Mazare ar fi luat o mita de 9 milioane de euro în schimbul acordării autorizaţiilor de construcţie a unor mall-uri, dar şi a contractului de salubrizare a oraşului, pe o perioadă de 25 de ani.
Tot joi, Curtea de Apel l-a condamnat, definitiv, pe Ion Niculae, cel mai bogat român, potrivit clasamentului Forbes al miliardarilor lumii. El va sta după gratii doi ani şi jumătate. Justiţia l-a condamnat pentru finanţarea ilegală, in 2009, a campaniei prezidenţiale a liderului de atunci al Partidului Social – Democrat, Mircea Geoană. Aceasta este prima sentinţă definitivă dată într-un caz privind finanţarea campaniilor candidaţilor şi a partidelor. Ioan Niculae va sta la închisoare cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stanciu, care l-a convins să contribuie financiar în campanie. Niculae ar fi acceptat să dea un milion de euro, cu condiţia să poată influenţa alegerea ministrului economiei şi a şefilor principalelor companii naţionale din domeniul producţiei şi distribuţiei de gaz. Mircea Geoană a negat, tot timpul, că ar fi cunoscut provenienţa fondurilor pentru campania sa electorală.