Decizii privind ţintele din PNRR
Guvernul de la București a adoptat acte normative necesare pentru accesarea fondurilor din PNRR.
Corina Cristea, 31.12.2021, 11:45
Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, aprobat în toamnă, la Bruxelles, România ar urma să primească de la Uniunea Europeană, până în 2026, puțin peste 29 de miliarde de euro. Sub formă de granturi si împrumuturi, banii se vor îndrepta către investiții și reforme, care să acopere șase piloni. Este vorba despre tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.
Până acum, Comisia Europeană a transferat Bucureștiului 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate. Accesarea în continuare a banilor este, însă, în strânsă legătură cu anumite ținte și jaloane. Iar pentru îndeplinirea acestora, mai exact a celor prevăzute pentru 2021, executivul a adoptat joi o serie de proiecte. Unul dintre acestea urmărește reducerea abandonului şcolar. Cu 543 de milioane de euro fonduri nerambursabile, Guvernul român și-a propus ca până în 2030 să reducă abandonul şcolar la 9 procente. Aceasta în condițiile în care acum el este de 15,6% în urban şi de 26 de procente în mediul rural.
Prin Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar, adoptat de executiv, la începutul anului viitor vor fi selectate cel puţin 2.500 de şcoli, care au cel mai mare risc de abandon şcolar şi care vor primi fiecare până la 200.000 de euro pentru a organiza învăţământ performant şi activităţi în timpul liber pentru elevi, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației :
Copiii din aceste şcoli pot participa la tabere, pot participa la tot felul de evenimente care vor fi eligibile din acest proiect. Este vorba de achiziţia de echipament sportiv, echipament IT şi chiar de elemente vestimentare. De asemenea, este vorba de finanţarea activităţilor de mediere şcolară, este vorba de finanţarea activităţilor de asistenţă psihopedagogică suplimentară, necesară după toată această perioadă, cu atât mai mult în aceste medii în care avem de-a face cu comunităţi dezavantajate, în care avem de-a face cu elevi cu cerinţe educaţionale speciale.
Guvernul a mai aprobat şi o hotărâre privind dezvoltarea infrastructurii feroviare, prin care urmăreşte ca până în 2026 să crească traficul feroviar cu 25 de procente şi să îmbunătăţească condiţiile pentru călători.