Decizii privind exploatarea lemnului în România
Guvernul român vrea să ia măsuri pentru a stopa defrişările ilegale de pădure şi să limiteze, temporar, exportul de material lemnos.
România Internațional, 18.05.2015, 13:45
Guvernul României a lansat, sâmbătă, în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos şi suspendarea temporară a acestora. In notele de fundamentare elaborate de experţii Ministerului Mediului, se arată că deciziile au fost luate, având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii ani, efectele acestora asupra sănătaţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului.
Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii 25 de ani, suprafaţa pădurilor virgine şi semivirgine din România s-a redus la jumătate. Cifrele mai arată că anual, în România, se taie 27 de milioane de metri cubi de lemne şi doar 19 milioane cu acte în regulă, iar aproape un milion de metri cubi ajung la export sub formă de buşteni sau lemn de foc. După ce guvernul va adopta, miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă, exporturile de buşteni, cherestea şi lemne de foc vor fi suspendate, până la 31 august.
După această dată, vânzările se vor face doar după ce producătorii obţin o licenţa pentru fiecare operaţiune de export sau livrare în spaţiul UE. Documentul va conţine date precise privind provenienţa, cantitatea din fiecare specie sau destinaţia materialului lemnos. Premierul Victor Ponta a anunţat că măsurile guvernului urmăresc să oprească jaful din sectorul silvic.
Victor Ponta: Şi preşedintele, şi eu, şi parlamentul putem să colaborăm ca să oprim un fenomen, care există de mulţi ani în România şi anume fenomenul despăduririlor ilegale şi al acestei pieţe ilegale, în sensul în care miercuri să adoptăm ordonanţa care interzice exportul de buştean, în sensul în care întărim Garda de Mediu şi Jandarmeria Montană, măsuri concrete prin care facem ceva.
Potrivit executivului, cele două acte normative încearcă să reglementeze strict piaţa lemnului până la intrarea în vigoare a noului Cod silvic, aflat din nou la Camera Deputaţilor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Seful statului şi opoziţia liberală susţin că unele prevederi ale Codului silvic ar încălca legislaţia comunitară. In replică, majoritatea guvernamentală de stânga a acuzat politicieni liberali că promovează interesele unor firme străine care prelucreaza lemn românesc. Pentru al doilea week-end consecutiv, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară au avut loc proteste împotriva tăierilor abuzive de copaci şi a defrişărilor ilegale din ultimii 25 de ani.