Decizii la Bucureşti privind migraţia
România nu este afectată, deocamdată, de valurile de refugiaţi care au ales până acum să traverseze ţările vecine în drumul lor spre Europa de Vest. Responsabilii de la Bucureşti au decis, însă, preventiv, unele măsuri.
Corina Cristea, 28.08.2015, 11:52
Ştirile despre miile de refugiaţi, îndeosebi sirieni, care tranzitează zilnic ţări precum Macedonia sau Serbia în drumul lor spre Europa de Vest ţin zilnic capul de afiş al jurnalelor informative şi domină agenda politică europeană. Împreună cu Grecia, Italia este una dintre cele mai expuse ţări la afluxul masiv de imigranţi, doar în porturile Italiei meridionale ajungând de la începutul acestui an peste 104 mii de imigranţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.
După ce a tolerat timp de mai multe săptămâni intrarea masivă pe teritoriul său a imigranţilor veniţi prin Grecia, săptămâna trecută guvernul de la Skopje a acuzat autorităţile elene că-i îndreaptă în mod organizat pe imigranţi către Macedonia, a decretat stare de urgenţă şi a trimis în zonă forţe de poliţie şi armata pentru a stăvili afluxul de străini. Traversarea frontierei a fost interzisă, joia trecută, timp de 24 de ore, dar ulterior imigranţilor li s-a permis să treacă.
Deocamdată ocolită de valurile de imigranţi, România a decis, totuşi, să ia măsuri. Cu atât mai mult cu cât Ungaria vecină este pe cale de a construi un gard înalt de patru metri şi lung de 175 de km la frontiera sa cu Serbia, pentru a-i împiedica pe imigranţi să pătrundă pe teritoriul său. După reuniunea de joi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de la Bucureşti, vicepremierul pe probleme de securitate, Gabriel Oprea, a anunţat că România va întări securitatea la frontiera cu Serbia.
El a explicat că deşi Europa se confruntă cu o criză a imigraţiei fără precedent, care a creat o presiune deosebită în zona sudică şi sud-estică a UE, în România, încercările de trecere frauduloasă a frontierei şi numărul solicitărilor de azil sunt încă în parametrii anului trecut. Preventiv, vor fi luate, însă, unele măsuri, monitorizându-se atent evoluţia din regiune.
Gabriel Oprea: Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autorităţile naţionale, de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, creşterea capacităţii operative la frontiera cu Serbia, creşterea capacităţii operative a frontierelor în zona de risc, prin mijloace tehnice şi aparatură de observare fixă şi mobilă, pe timp de zi şi pe timp de noapte.”
Bucureştiul ia în calcul, a mai spus Gabriel Oprea, şi dezvoltarea preventivă a unei infrastructuri necesare creşterii numărului de centre destinate imigranţilor, deşi, în acest moment, în România există şase centre regionale de cazare, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri şi care, în acest moment, sunt ocupate doar în proporţie de 20%.