Decizii la Bruxelles
La Bruxelles, s-a desfăşurat reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene. Pe agendă au figurat Planul de Investiţii Strategice şi situaţia din Ucraina.
Valentin Țigău, 19.12.2014, 12:36
Liderii Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au decis, la propunerea Comisiei Europene, să înfiinţeze Fondul european pentru investiţii strategice, al cărui buget se va ridica la 315 milarde de euro. El va fi deschis contribuţiilor din partea statelor membre, direct sau prin intermediul băncilor naţionale de promovare economică. Banca Europeană de Investiţii va începe proiectul utilizând propriile fonduri, începând cu ianuarie 2015. Parlamentul European trebuie să elaboreze legislaţia necesară până în iunie anul viitor, astfel ca fondurile necesare să poată fi activate încă de la jumătatea lui 2015.
Potrivit corespondentului Radio România în capitala Belgiei, care-l citează pe artizanul creării Fondului, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, niciun stat nu a exclus participarea, la început, cu capital. Multe state au lăsat să se întrevadă că ar putea contribui, în funcţie de ceea ce va propune Comisia Europeană. În acelaşi timp, însă, există şi state precum Germania reticente în privinţa eficienţei acestui proiect. Un al doilea subiect al reuniunii a fost strategia pe termen lung a Uniunii Europene faţă de Rusia.
Noul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că situaţia financiară dificilă a Ucrainei, dar şi a Rusiei, nu este o chestiune de câteva zile sau de săptămâni şi că, la nivelul statelor membre, există solidaritate privind necesitatea unei strategii pe termen lung.
Totodată, şefii de stat sau de guvern au salutat deciziile Ucrainei pentru reforme politice şi s-au declarat pregătiţi să decidă noi măsuri împotriva Rusiei, dacă va fi nevoie. O serie de măsuri anunţate anterior au fost, deja, aprobate la summit. Este vorba despre interzicerea, din 20 decembrie, a tuturor investiţiilor europene în Crimeea şi interzicerea serviciilor de turism europene în Crimeea şi Sevastopol.
În plus, din martie anul viitor, navele europene de croazieră nu vor mai putea face escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepţia situaţiilor de urgenţă.
În contextul impunerii acestor măsuri, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politici externe, Federica Mogherini, l-a îndemnat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să adopte o schimbare radicală în atitudinea sa faţă de Ucraina, ţară unde Moscova îi susţine pe separatiştii pro-ruşi.
La summit, România a fost reprezentată, pentru ultima dată, de Traian Băsescu; acestuia ii expiră, pe 21 decembrie, mandatul de şef al statului. El a declarat, între altele, că România susţine creşterea nivelului de sancţiuni împotriva Moscovei.