Decizii ale Consiliului Superior de Apărare a Ţării
Patru aeronave F16 şi 150 de militari şi civili aparţinând armatei portugheze se vor afla pe teritoriul României în perioada mai-iunie pentru a desfăşura misiuni de poliţie aeriană NATO.
Corina Cristea, 04.03.2015, 12:39
Contextul de securitate din regiune şi capacitatea României de a face faţă provocărilor au fost principalele aspecte analizate, marţi, la reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării – prima din mandatul preşedintelui Klaus Iohannis. Membrii CSAT au evaluat, în principal, conflictul din Ucraina vecină şi efectele lui în regiune şi au reconfirmat angajamentele asumate de România în cadrul parteneriatelor strategice.
Pe de altă parte, au fost remarcate progresele înregistrate de statele din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte parcursul european şi s-a ajuns la concluzia că această regiune trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Tot în CSAT s-a mai stabilit că decizia de creştere a bugetului alocat Apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017 va asigura revigorarea programelor majore privind înzestrarea armatei şi va reprezenta o oportunitate certă pentru industria de apărare.
Reuniunea CSAT s-a desfăşurat în timp ce la Bucureşti se afla directorul FBI, James Comey. Lupta anti-corupţie şi securitatea cibernetică sunt principalele priorităţi ale colaborării între SRI şi FBI, cele două instituţii având un parteneriat concretizat în ultimii ani prin schimburi de pregătire a specialiştilor, dar şi prin operaţiuni comune.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a explicat că, în contextul crizelor din regiune, consolidarea statului de drept este cu atât mai importantă, la fel combaterea activităţilor care slăbesc statul din interior, în special corupţia: Spaţiul cibernetic devine tot mai important pe zi ce trece din punctul de vedere al securităţii, fie că vorbim de infracţiuni derulate on-line, fie că vorbim despre cyber-terorism, fie că avem în vedere spionajul cibernetic. Pentru a putea face faţă avansului accelerat al tehnologiilor de comunicaţii va trebui să ne asigurăm că avem resursele umane, tehnice şi nu în ultimul rând legale pentru a ne putea îndeplini misiunea.”
Lupta împotriva ameninţărilor nu se mai poate desfăşura doar în interiorul unei ţări, ci se extinde peste graniţe, a apreciat directorul FBI: Lucrăm împreună cu colegii din România ca să aducem în faţa justiţiei infractori importanţi în domeniul cibernetic care au fraudat mii de persoane în toată lumea. Colaborăm şi în anchete de contrainformaţii în străinătate şi avem un schimb constant de informaţii de date utile în lupta anti-teroristă, anti-corupţie şi împotriva crimei organizate transnaţionale.”
Din 2013, FBI oferă unor ofiţeri români stagii de pregătire pentru negociere în situaţii de criză, pentru activităţi de păstrare a ordinii publice, pentru dezamorsarea de dispozitive explozive improvizate, dar şi pentru oprirea traficului cu materiale nucleare şi radiologice.