De le independenţa energetică la gazele de şist
In conditiile unui parteneriat strategic romano-american care functioneaza foarte bine, ar trebui ca si relatiile economice sa se ridice la acelasi nivel, e de parere premierul Victor Ponta.
Valentin Țigău, 22.10.2013, 11:51
Relatiile economice dintre Romania si Statele Unite s-au regasit, luni, pe agenda convorbirilor pe care premierul Victor Ponta le-a avut, in cadrul vizitei pe care o efectueaza la Washington. El s-a întâlnit cu oameni de afaceri americani pe care i-a asigurat că au în guvernul de la Bucureşti un partener sigur şi predictibil. Intre responsabilii concernelor americane cu care a avut contacte, inclusiv in cadrul reuniunii asociatiei “Business Round Table”, se numara cei de Motorola, IBM, ExxonMobil si Chevron.
Compania Chevron se afla in centrul unui scandal, dupa ce a primit, de la autoritatile romane, avizele de mediu pentru explorarea zacamintelor de gaze de sist din Romania. Saptamana trecuta, sute de persoane au manifestat, insa, impotriva explorarii si exploatarii, fapt care a determinat stoparea, temporara, a prospectiunilor, intr-un judet din nord. Responsabilul companiei Chevron în Romania, Tom Holst a declarat că explorarea gazelor de şist va fi reluată doar după ce oamenii de acolo vor fi convinşi că exploatarea nu e periculoasă pentru mediu şi ca va aduce locuri de muncă si beneficii pe termen lung.
La Washington, premierul Victor Ponta afirma ca Executivul român va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, dacă exploatarea lor ulterioara nu afectează mediul. Victor Ponta: “Pentru România, independenţa energetică este un obiectiv strategic naţional. Guvernul este foarte hotărât să sprijine toate explorările de resurse neconvenţionale, gaze de şist în traducerea simplă, explorări pe care le face nu doar compania Chevron, ci şi alte companii – asta este foarte interesant, că se vorbeşte mai puţin de acest lucru – atâta timp cât sunt îndeplinite şi respectate absolut toate standardele de mediu. Avantajele economice sunt uriaşe.”
Ponta a subliniat ca, având un parteneriat strategic romano-american care funcţionează foarte bine politic şi militar, şi relaţiile economice trebuie aduse la acelaşi nivel. La randul lor, americanii sutin ca Romania a fost mereu o atractie investitionala pentru companiile lor. Secretarul de stat pentru comert, Francisco Sanchez, si-a exprimat convingerea ca relatiile comerciale, aflate astazi sub nivelul dorit de ambele parti, vor continua sa se dezvolte. In context, preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American, Eric Stewart, a anunţat că, în noiembrie, reprezentanţii acestei comunităţi de afaceri vor veni într-o misiune, la Bucureşti.