De la viroze la vaccin
România se confruntă, ca şi alte state, cu un număr mare de viroze respiratorii.
Ştefan Stoica, 27.12.2022, 11:59
Noul coronavirus pare sa-şi fi redus sensibil resursele de virulenţă, cel puţin în România. Bilanţul publicat, luni, de Ministerul Sănătăţii, indică o foarte uşoară creştere a numărului de cazuri în cursul săptămânii trecute, faţă de intervalul anterior. Au fost diagnosticate circa 3.400 de persoane în şapte zile, dintre care aproape 950 au fost pacienţi reinfectaţi. Ministrul Alexandru Rafila a declarat la postul public de televiziune că nu se mai aşteaptă la un nou val de infectări cu coronavirus, care să ducă la un număr mare de cazuri grave în România.
Sezonul rece rămâne totuşi complicat, pentru că s-a înregistrat un număr mare de viroze respiratorii, în jur de 100.000, în special în rândul copiilor. Pentru două dintre virusuri, cel gripal şi SARS-CoV-2, există vaccinuri, iar specialiştii recomandă imunizarea pe această cale, mai ales persoanelor din categoriile vulnerabile. Numărul mare de oameni care prezintă simptome respiratorii, dar şi al copiilor care ajung la cabinetele medicale cu febră şi probleme respiratorii l-au determinat pe ministrul sănătăţii să le amintească părinţilor că au la dispoziţie lista cu centrele de evaluare pediatrică unde se pot prezenta cu copiii în caz de infecţii respiratorii, evitând, astfel, supraaglomerarea camerelor de gardă şi a spitalelor.
Alexandru Rafila: Virusul sinciţial (n.red – un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome uşoare asemănătoare răcelii comune.) respirator, care produce o epidemie în momentul de faţă prezentă şi în România şi în alte ţări în Europa sau chiar în Statele Unite, afectează copii, este o boală virală care poate să producă anumite complicaţii, bronşiolită de obicei, şi evoluţia unora dintre copii e mai dificilă. Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital, e bine să evite să stea ore întregi, de exemplu, la unităţile de primiri urgenţe, care sunt supra-aglomerate, şi lucrul ăsta trebuie luat în considerare. Am făcut şi un ghid de bună practică privind modul în care un părinte trebuie să ia o decizie informată în ceea ce priveşte propriul copil, dacă are o viroză respiratorie”.
Pe de altă parte, autorităţile de la Bucureşti nu exclud varianta de a apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din sistemul de sănătate. Ministrul Rafila anunţă că România va organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, care are ca subiect exact problemele legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene a OMS şi ai Comisiei Europene. Scopul, a precizat Alxandru Rafila, este găsirea de soluţii legale pentru medicii recrutaţi din afara UE, în condiţiile în care recunoaşterea calificării profesionale în Uniune este foarte strict reglementată.