De la leul slab la dobânzile bancare
Leul a atins un nou minim istoric în raport cu moneda unică europeană, iar deprecierea monedei naționale va continua în următoarea perioadă, apreciază analiştii financiari.
Mihai Pelin, 21.01.2019, 11:37
Moneda naţională, leul, a încheiat săptămâna la un nou minim istoric în raport cu euro. Aceasta s-a depreciat constant, marcând mai multe minime istorice în raport cu euro, în ultimele zile. Vineri, ultimul curs afișat de BNR era de 4,6975 lei/euro. În acest context, preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a solicitat Băncii Naţionale să modifice regulamentul şi modalitatea prin care se stabileşte indicele ROBOR (în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei ) şi i-a invitat la audieri pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru explicaţii pe această temă.
Senatorul ALDE susţine că deţine informaţii dintr-o anchetă muşamalizată a Consiliului Concurenţei, din care reiese că acest indice este trucat cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR şi nu reprezintă rezultatul unei pieţe libere.
Daniel Zamfir: “Băncile acţionează concertat ca să ridice ROBOR-ul, ca să-şi acopere pierderile din speculaţiile valutare cumva. Cum? E foarte simplu, ridici ROBOR-ul, creşte rata pe care oamenii care au credite în lei o plătesc şi uite aşa ne acoperim găurile pe care le-am făcut în altă parte, le acoperim cu această creştere a ROBOR-ului. E foarte simplu.”
Aceste critici, spun el, au la bază informaţii din piaţa bancară, precum şi un raport al Consiliului Concurenţei din urmă întocmit acum zece ani, care nu a fost dat publicităţii. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au precizat, însă, ulterior că instituţia nu a descoperit dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci în 2008, iar investigaţia a fost finalizată în 2013. După acuzaţiile senatorul ALDE, a reacţionat şi purtătorul de cuvât al BNR, Dan Suciu. El a precizat că mecanismul de funcţionare a pieţei ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanenţă de BNR.
Dan Suciu: “Banca Naţională are ca obiectiv principal stabilitatea preţurilor, adică inflaţia. Principalul instrument cu care reacţionează este dobânda de politică monetară. În jurul acestei dobânzi de politică monetară se stabileşte culoarul de variaţie. În funcţie de acest culoar de variaţie variază ROBOR-ul în piaţă. Aşa funcţionează piaţa în toată lumea.”
Repezentanții BNR mai spun că depreciera monedei naționale din ultimele zile nu ar trebuie să îngrijoreze. Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a precizat că de la începutul anului deprecierea leului este de doar 0,6 procente, iar o intervenţie a Băncii Centrale poate fi luată în calcul doar dacă aceasta depăşeşte 4-5 procente. Analiştii economici apreciază că un curs mai apropiat de realităţile economiei româneşti ar fi de 4,75 de lei pentru un euro. În opinia lor, deprecierea leului va continua şi în următoarea perioadă.