De la droguri la violență în școli
Autoritățile române iau măsuri împotriva violenței și a consumului de droguri în școli.
Leyla Cheamil, 12.04.2023, 11:59
Consumul de substanțe psihoactive este în creștere în rândul adolescenților din România, având consecințe nefaste imense atât pentru aceștia, cât și pentru familiile lor. De curând, poliţiştii antidrog au anihilat o amplă reţea de consumatori şi traficanţi de substanţe interzise. Aceștia comunicau pe grupul de mesagerie Telegram, iar o mare parte dintre membri erau minori.
La începutul acestei săptămâni, numeroase descinderi au avut loc în Bucureşti şi în alte localităţi din Ilfov, Mureş, Brăila, Galaţi şi Dâmboviţa. În urma operaţiunii, au fost confiscate cantităţi importante de droguri şi bani. Totodată, au fost reţinute 13 persoane.
Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, a afirmat că: Este un caz atipic. Este un caz care nu face altceva decât să ne arate, din nou, dimensiunea gravă a fenomenului traficului şi consumului de droguri din România. Erau 11.000 de persoane pe un grup de comunicare, pe o aplicaţie. Grupul se numea sugestiv Iarbă dulce şi se discuta pe acest grup, undeva, erau 30-40.000 de mesaje în fiecare zi. Se discuta numai despre droguri, despre distribuţie, despre consum, despre cocktail-uri, despre amestecuri. De asemenea, foarte grav este şi faptul că din acest grup făceau parte 1.500-2.000 de minori, persoane care erau neaşezate din punct de vedere al maturităţii şi al zonei de discernământˮ.
În societatea românească sunt necesare iniţiative precum educarea şi informarea tinerilor pe aceste subiecte, este de părere expertul antidrog. De asemenea, consideră Cătălin Ţone, este nevoie de mai multe clinici pentru tratarea dependenţei de droguri.
Un alt fenomen periculos care a luat amploare în școlile din România este violența, cu impact negativ asupra tuturor celor implicați în procesul educațional. Ministerul Educaţiei estimează că, în cel mult două săptămâni, va definitiva o procedură de management al cazurilor de violenţă în şcoli, astfel încât cadrele didactice şi orice angajat din învăţământ să ştie cum să reacţioneze în astfel de situaţii, pe baza unor proceduri legale.
Ministrul Ligia Deca a declarat că, împreună cu ministerele Justiţiei şi Internelor, se identifică modificările necesare în legislaţie, inclusiv în privinţa amenzilor şi a obligaţiilor pentru părinţi. La rândul lor, reprezentanţii sindicali ai angajaţilor din învăţământ au afirmat că îşi doresc schimbări în acest sens. Aceștia au anunţat că vor depune, săptămâna viitoare, în Parlament o iniţiativă legislativă care să descurajeze actele de violenţă în şcoli.
Decizia a fost luată după ce au avut loc o serie de incidente în mai multe unităţi de învăţământ, care au implicat agresarea fizică sau umilirea unor profesori. O iniţiativă care să descurajeze violența a mai fost votată în 2018 de Camera Deputaţilor, însă nu a trecut de Senat.