De 21 de ani în NATO
Începând din 2004, anul aderării sale la Alianța Nord-Atlantică, România sărbătorește în prima duminică a lunii aprilie Ziua NATO.

Corina Cristea, 07.04.2025, 11:59
“Valorile promovate de Tratatul de la Washington, în special semnificaţia profundă a Articolului 5 privind apărarea colectivă, au fost şi rămân repere esenţiale în care românii cred cu tărie”, a declarat ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, care a participat, duminică, la ceremoniile dedicate Zilei NATO în România.
Evenimentul a marcat aderarea ţării, în urmă cu 21 ani, la Alianţa Nord-Atlantică, acesta fiind un act care a adus României cele mai solide garanţii de securitate. În tot acest timp, prin participarea la misiuni internaţionale în Afganistan şi Balcanii de Vest, găzduirea scutului antirachetă de la Deveselu şi a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, România a dovedit consecvenţă şi angajament. Aderarea la NATO a adus cu sine schimbări importante la nivelul Armatei României, care este mai profesionistă prin experienţa câştigată în misiunile executate în teatrele de operaţii.
Angel Tîlvăr a subliniat rolul crucial al militarilor români în îndeplinirea acestui obiectiv naţional, “prin participarea cu succes la misiuni internaţionale, prin profesionalism, adaptabilitate şi conştiinţa faptului că sunt, în orice moment, ambasadori ai României”:
“Aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a reprezentat un pas esenţial spre consolidarea securităţii şi stabilităţii noastre şi a demonstrat angajamentul României faţă de valorile democratice. Toate acestea au permis dezvoltarea economică şi prosperitate. Această zi este şi un prilej de recunoaştere a tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea acestui obiectiv naţional.”
Angel Tîlvăr a transmis recunoştinţa sa și tuturor aliaţilor care au dislocat trupe pe teritoriul României, demonstrând, zi de zi, unitatea şi solidaritatea Alianţei. În prezent, circa 5000 de militari aliați se află pe teritoriul României. Este vorba, în principal, de Grupul de Luptă NATO de la Cincu, cu Franţa naţiune-cadru, dar care are şi militari din Spania, din Belgia şi din Luxemburg. Există, de asemenea, cele două comandamente – Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est şi Comandamentul Diviziei de Sud-Est de la Bucureşti – şi Brigada Multinaţională de Sud-Est de la Craiova, având, de asemenea, în subordine militari aliaţi.
Şi preşedintele interimar Ilie Bolojan a transmis un mesaj aniversar în care a precizat că în actualul context internaţional, mai mult decât oricând, apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică constituie atât o garanţie de securitate, cât şi o bază solidă pentru ca România să-şi continue dezvoltarea şi să se profileze ca pilon de stabilitate regional şi ca un aliat responsabil. “NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile este de neclintit”, a mai transmis preşedintele interimar. El a adăugat că după ce şi-a respectat angajamentul asumat la nivel NATO de a-şi majora bugetul apărării la peste 2% din PIB, România vizează, în următorii ani, o creştere graduală a acestuia, în condiţii de echilibru bugetar şi cu sprijinul instrumentelor europene.