Date privind inflaţia
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă, prognozează Banca Naţională a României
Ştefan Stoica, 05.04.2024, 11:33
Banca Naţională a României a decis să menţină în continuare dobânda cheie la 7% pe an, nivel rămas neschimbat de un an şi patru luni. Au fost păstrate, de asemenea, nivelurile de dobândă la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR şi cele pe care le primesc acestea atunci când păstrează bani în depozite constituite la banca centrală. Specialiştii BNR spun că rata anuală a inflaţiei s-a mărit, în linie cu previziunile, în ianuarie 2024, la 7,41%, dar s-a redus în februarie la 7,23 de procente. Rata inflaţiei mai ridicată faţă de finele anului trecut este rezultatul, în principal, al dinamicii anuale a preţului energiei electrice, precum şi al scumpirii combustibililor şi produselor din tutun, pe fondul majorării accizelor şi măririi cotaţiei ţiţeiului, precizează BNR.
Potrivit estimărilor acesteia, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, dar pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024. Asupra inflaţiei planează incertitudini şi riscuri ce decurg din măsurile fiscale aplicate recent în vederea susţinerii procesului de consolidare bugetară, precum şi din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, care a fost prelungită până la finele anului. Totodată, incertitudini şi riscuri crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi de venituri, având ca surse execuţia bugetară din primele două luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public şi impactul integral al noii Legi a pensiilor. Şi evoluţia cotaţiei ţiţeiului va influenţa inflaţia, arată Banca Naţională.
Incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice şi, implicit, a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei continuă să genereze şi războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa, îndeosebi cele din Germania. La fel ca în cazul deficitului bugetar, prea mare în raport cu exigenţele Comisiei Europene şi cu potenţial destabilizator pentru finanţele ţării, şi în cazul inflaţiei premierul Marcel Ciolacu este optimist. El a dat asigurări că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va ajunge la 5% la finalul anului. Şeful executivului a ţinut să amintească faptul că, atunci când şi-a preluat mandatul, în luna iunie a anului trecut, inflaţia era cotată la două cifre şi s-a redus constant datorită măsurilor luate de executiv. Ne vom încadra şi în ţinta de deficit, a spus şeful guvernului. El a precizat că adâncirea deficitului nu e generată de consum, ci de investiţii care se vor întoarce în economie şi se vor regăsi în taxe şi impozite.