Date economice promiţătoare
În primele trei luni din 2021, PIB-ul României a fost mai mare cu 2,8% față de ultimul trimestru din 2020.
Roxana Vasile, 19.05.2021, 11:15
Institutul Național de Statistică a anunțat, marți, că produsul intern brut al României a crescut cu 2,8% în primul trimestru din 2021, comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. Aceeași informație a fost publicată, în paralel, și de Eurostat, care a remarcat că economia României a fost, în trimestrul unu al acestui an, cea mai dinamică din Uniunea Europeană.
Totodată, potrivit INS, în ritm anual, respectiv în primul trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în funcție de modul de calcul – brut sau sezonier – economia României a înregistrat o scădere de 0,2%, respectiv a stagnat. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză revizuise în creştere estimarea privind avansul Produsului Intern Brut pe anul în curs, date îmbunătățite venind, în egală măsură, din partea Comisiei Europene și a Fondului Monetar Internațional.
După anunțul de marți al celor de la INS și Eurostat, premierul liberal Florin Cîțu a vorbit despre cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză din ultima sută de ani. El a mai spus și că guvernul de coaliție de centru-dreapta pe care îl conduce pregăteşte noi măsuri pentru ca economia post-pandemie să fie mai puternică şi mai competitivă. Și – a conchis premierul Cîțu – în următorii ani se așteaptă la o creștere care să spulbere toate estimările făcute până acum.
Analistul economic Aurelian Dochia spune, și el, că cifrele sunt mult mai bune decât se anticipa: Deja, am ajuns aproape la nivelul maxim pe care l-a avut economia românească în primul trimestru din 2020. Deci am recuperat tot ce a fost pierdere 2020 şi perspectivele pentru 2021 se îndreaptă către maximul prognozelor pe care le-am avut.
Din opoziție, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a apreciat că, în realitate, istorică este doar prăbuşirea galopantă a puterii de cumpărare a românilor. Social-democratul a dat ca exemple facturi cu 17% mai mari la energie, combustibil cu 9 procente mai scump, prețuri până la cer la alimente şi o inflaţie de peste 3%, care – spune el – a făcut franjuri veniturile și așa înghețate de premierul Cîțu.
Colegul de partid, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, remarcă și el, într-un comunicat, că în spatele creşterii economice din primul trimestrul al acestui an, raportată la ultimul trimestru al anului trecut și prezentată drept o victorie se ascunde indicatorul real cu adevărat relevant, respectiv comparaţia dintre T1 2021 și T1 2020. Ceea ce premierul Florin Cîţu vede drept performanţă este – mai spune Mihai Fifor – cel mai prost rezultat al evoluţiei economice pe trimestrul unu din ultimii cinci ani, mai prost chiar decât anul trecut, când România intrase în lockdown.