Cutremure cu repetiţie
În Vrancea (est), principala zonă seismică a României, s-a produs în week-end un cutremur cu magnitudinea 5,5 pe Richter, resimţit inclusiv la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Corina Cristea, 07.10.2013, 12:37
Un cutremur cu magnitudinea 5,5 pe Richter produs în zona Vrancea a readus în prim planul dezbaterilor din România subiectul activităţii seismice, cu toate problemele care ţin de sutele de clădiri din Bucureşti expertizate ca riscante şi de lentoarea cu care acestea sunt consolidate. Nu este primul din acest an – în zonă s-au mai produs şase seisme cu magnitudinea mai mare de 4, începând din martie – dar este cel mai puternic înregistrat în România în ultimii patru ani.
El a fost urmat de câteva replici, fără a produce victime sau pagube materiale, dar generând panică, sporită de situaţia din imediata vecinătate a Vrancei, în judeţul Galaţi. Aici, pământul se cutremură cu repetiţie cu două săptămâni, numărul seismelor înregistrate fiind de ordinul sutelor. Potrivit lui Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizica Pamântului: Este o coincidenţă frapantă între ce s-a întâmplat la Galaţi şi Vrancea. La prima vedere aş zice că n-ar fi legătură, din ce ştim noi. Însă rămâne de văzut, de studiat, pentru că e prea mare coincidenţă.”
Între timp, experţii trimişi în zonă au explicat că există un stres puternic în scoarţa terestră, care a reactivat o falie în zona seismică. Ei spun că fenomenul nu poate fi oprit, dar sunt semne că se află în regres şi ar trebui să urmeze o perioadă descrescătoare a activităţii seisimice.
Explicaţii liniştitoare dădea încă de acum o săptămână şi ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu:Pe zona Izvoarele, Negreşti de la Slobozia şi Conachi există de câteva zile un fenomen special, e vorba de cutremure, de activitate seismică. Colegii noştri care sunt specializaţi, de la Institul Naţional de Fizică a Pământului, monitorizează de câteva zile. Am dispus săptămâna trecută ca o echipă să meargă la Galaţi, sunt 3 staţii seismice acolo pentru monitorizare. Deocamdată, nu sunt lucruri speciale, sperăm să nu avem probleme şi dacă sunt probleme speciale vom informa la momentul potrivit.”
Potrivit, însă, lui Adrian Grigore, şeful echipei de specialişti aflate la Galaţi: S-a reactivat o falie care este situată în apropiere de localitatea Izvoarele, care a mai dat cutremure de-a lungul timpului, dar acum este o activare ieşită puţin din comun. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze.” Panicaţi şi nemulţumiţi de pagubele produse de mişcările telurice, localnicii acuză sondele de petrol din zonă pentru producerea acestor fenomene.
Puteţi citi nota şi pe Facebook.