Curtea Constituţională şi modificarea Constituţiei
În vigoare din 2003, Constituţia României ar putea fi revizuită în curând. Propunerile de revizuire au fost analizate de Curtea Constituţională, care a considerat câteva articole sau alineate drept neconstituţionale.
Corina Cristea, 17.02.2014, 11:34
Timp de trei zile, judecătorii Curţii Constituţionale au analizat, la Bucureşti, proiectul de revizuire a legii fundamentale, descoperind 26 de elemente de neconstituţionalitate. Acum, potrivit legii, Parlamentul este obligat să reexamineze proiectul de revizuire, ţinând cont de recomandările făcute de Curtea Constituţională. Vicepreşedintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, Ioan Chelaru, a explicat într-un interviu pentru Radio România:
Vom face o analiză a textelor care au fost declarate neconstituţionale şi, conform legii, le înlocuim în aşa manieră ca să răspundem cerinţelor Curţii. După ce vom primi şi motivarea, e posibil să mai cizelăm la ele, nu ştim încă. Între timp, vom primi, probabil la mijlocul lunii martie, şi raportul Comisiei de la Veneţia şi, cu proiectele modificate, obligatoriu la cererea CCR şi relativ obligatoriu la indicaţiile Comisiei de la Veneţia, vom intra în plenul parlamentului.”
Printre cele mai importante prevederi ale Constituţiei revizuite considerate neconstituţionale este cea potrivit căreia, în ceea ce priveşte modalitatea de desemnare a premierului – preşedintele ar trebui să ia doar act de propunerea făcută de majoritatea legislativă. Conform evaluării CCR, este neconstituţional şi articolul referitor la încetarea calitătăţi de deputat sau senator, în cazul în care alesul îşi dă demisia din partidul în care se afla la momentul în care a câştigat mandatul. Şi eliminarea competenţei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în ceea ce priveşte urmărirea şi trimiterea în judecată a parlamentarilor a fost declarată neconstituţională de către Curte.
Preşedintele acesteia, Augustin Zegrean, şi-a exprimat speranţa că parlamentul va ţine cont de aceste recomandări: Vom verifica din nou legea după ce trece prin Parlament, dacă se respectă decizia Curţii sau nu. În rest, este alegerea lor să ţină seama sau nu de recomandările făcute.” Zegrean a atras, însă, atenţia că, dacă în Comisia pentru revizuirea Constituţiei, unde se întoarce proiectul de lege, nu se va ţine cont de recomandările formulate de Curtea Constituţională există riscul să rezulte o Constituţie cu defecte, cu texte necorelate între ele.
Odată adoptat în Parlament, proiectul de revizuire a legii fundamentale ajunge din nou pe masa judecătorilor Curţii care trebuie să se pronunţe din oficiu în termen de cinci zile. Revizuirea Constituţiei este definitivă după aprobarea ei prin referendum.