Cum vor fi aleşi primarii?
Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin generează opinii contradictorii în rândul politicienilor de la București.
Mihai Pelin, 10.12.2019, 11:39
După alegerile locale din 2016 din România, mulți primari au ajuns la putere fără o susținere prea mare, aleși într-un singur tur de scrutin. Indiferent de numărul celor care vin la urne, care este, în general, redus, candidatul care obține cele mai multe voturi iese caștigător printr-o lege introdusă în 2012. În perspectiva alegerilor locale din 2020, PSD, recent trecut în opoziţie prin moţiune de cenzură, ar prefera menţinerea actualului sistem.
Noul guvern liberal se gândește, însă, să modifice legea și să revină la alegerea primarilor în doua tururi, idee susținută de USR, PMP, dar și de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului spune că îşi doreşte foarte mult să existe un parteneriat între administraţia centrală şi cea locală şi consideră că o abordare rezonabilă ar fi angajarea răspunderii guvernului pentru o astfel de modificare legislativă, dacă acest lucru nu se va putea realiza în Parlament.
Klaus Iohannis: “Mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt generale, pe care le voi da şi celorlalţi primari. Eu îmi doresc ca ei să fie aleşi în două tururi şi îmi doresc foarte mult să existe un parteneriat real între administraţia centrală, prin guvern, şi administraţia locală, astfel încât toţi românii să primească o şansă să trăiască într-o localitate bine pusă la punct.”
Prezent şi el la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, premierul Ludovic Orban a precizat: “PNL are proiect de lege depus la Parlament care se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, prin care primarii urmează să fie aleşi cu jumătate plus unu din votul cetăţenilor, adică ceea ce se numeşte alegeri în două tururi. Noi susţinem acest proiect şi vom încerca să obţinem o susţinere din partea partenerilor politici pentru acest proiect.”
Preşedintele Asociaţiei, Robert Negoiţă, edil al unuia dintre sectoarele Bucureștiului, a vorbit despre problemele cu care se confruntă primarii: “Am avut discuţii pe foarte multe teme care ţin de administraţia publică locală. Cele mai importante pentru noi ar putea fi, pe de-o parte, cotele din impozitul pe venit, care să fie de minim 65% şi minim 50% din părţile sociale. Am discutat deopotrivă despre descentralizare şi foarte multe chestiuni care ţin de activitatea curentă a administraţiei publice locale şi faptul că, de exemplu, vom fi consultaţi de fiecare dată când se vor iniţia modificări pe partea de reglementare, pe partea de legislaţie, în tot ce înseamnă administraţie publică locală.”
PSD şi UDMR spun că nu exclud o moţiune de cenzură la adresa cabinetului Orban dacă guvernul adoptă o ordonanţă sau îşi asumă răspunderea pe un pachet de legi electorale care să prevadă alegerea primarilor în două tururi.