Cum va răspunde UE taxelor americane?
UE este pregătită să negocieze cu SUA pentru a ajunge la un acord în privinţa taxelor, dar, în acelaşi timp, pregăteşte măsuri pentru a-şi apăra interesele.

Daniela Budu, 08.04.2025, 12:30
Uniunea Europeană anunță că preferă să negocieze cu Statele Unite ca să evite un război comercial, dar în acelaşi timp continuă să discute despre un prim set de contra-măsuri la taxele vamale americane.
În ceea ce priveşte taxele generale de 20% anunţate săptămâna trecută de președintele Donald Trump pentru produsele europene, care ar urma să intre în vigoare pe 9 aprilie, Comisia vrea să continue negocierile cu Washingtonul şi a propus un acord de liber schimb cu zero taxe.
“Suntem gata să negociem cu Statele Unite. Într-adevăr, am oferit tarifele reciproce zero pentru bunurile industriale, aşa cum am procedat cu succes cu mulţi alţi parteneri comerciali, pentru că Europa este oricând gata pentru un acord bun” – a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dar, a adăugat șefa executivului comunitar, “de asemenea, suntem pregătiţi pentru a răspunde cu contramăsuri şi a ne apăra interesele”.
De la Casa Albă, Donald Trump a transmis luni că propunerea făcută de Uniunea Europeană pentru o scutire totală şi reciprocă de taxe vamale pentru produsele industriale, printre care maşinile, nu este suficientă pentru a ridica taxele vamale americane. El a asigurat că deficitul comercial acuzat de Statele Unite cu UE va ‘dispărea rapid’ datorită creşterii achiziţiilor de energie americană de către ţările europene.
În context, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea se va proteja faţă de efectele indirecte ale taxelor prin deturnarea comerţului, motiv pentru care va înfiinţa un ‘Grup de Lucru pentru Supravegherea Importurilor’. Acesta va analiza nivelul istoric al importurilor blocului comunitar pentru a stabili dacă se produce o creştere bruscă în cazul intrărilor unui anumit produs sau sector şi dacă ar trebui luate măsuri.
Liderul Comisiei consideră că primii afectaţi de taxe vor fi consumatorii şi firmele din Statele Unite, dar acestea vor avea ‘un enorm impact şi în economia globală’ şi vor lovi, în particular, ţările în curs de dezvoltare. A mai precizat că, dincolo de pregătirea de represalii şi de mâna întinsă către dialog cu SUA, UE va continua să lucreze pentru diversificarea şi consolidarea relaţiilor sale comerciale.
‘Ne vom concentra pe 83% din comerţul global de dincolo de Statele Unite’, a mai spus Ursula Von der Leyen.
Comisia Europeană a propus luni taxe de 25% pentru o serie de produse americane, ca răspuns la tarifele Washingtonului de 25% pe importurile de oţel şi aluminiu.
În lista de produse care ar urma să fie taxate figurau iniţial şi whisky bourbon, vin şi produse lactate, însă acestea au fost eliminate după ce Donald Trump a ameninţat că va răspunde cu taxe de 200% pe importurile de alcool european. Taxele europene ar urma să intre în vigoare parţial de la 16 mai, iar unele produse vor fi taxate de la 1 decembrie.