Cum se poate relansa vaccinarea?
Pe fondul temerilor provocate de varianta Delta a noului coronavirus, autoritățile române caută soluții pentru impulsionarea campaniei naționale de vaccinare.
Roxana Vasile, 13.07.2021, 12:01
Bilanțul zilnic, în România, al infectărilor cu SARS-CoV-2 se menține în tendința ultimelor câteva săptămâni, adică scăzut. Numărul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 este de ordinul zecilor la nivel național. De altfel, în județe din aproape jumătate de țară nu s-a mai înregistrat niciun caz, astfel că rata generală de pozitivare este, în continuare, subunitară – aproximativ 0,3%. Spitalele nu mai sunt luate cu asalt, secțiile de terapie intensivă nu mai funcționează sub presiunea valului mare de pacienți, iar bilanțul deceselor este extrem de mic.
Chiar și așa, specialiști și autorități se tem de varianta Delta a coronavirusului, care ar urma să devină dominantă și să se răspândească rapid, peste tot în lume. Se vorbeşte insistent, de altfel, despre al patrulea val al pandemiei care nu ar ocoli, posibil din toamnă, nici România. Or, potrivit decidenților, singura modalitate de contracare a efectelor nefaste ale acestei noi variante este vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. Nota bene! În condițiile în care campania națională bate pasul pe loc.
În încercarea de a o impulsiona, coordonatorul acesteia, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a început o serie de dialoguri cu specialişti pe teme legate de importanţa vaccinării. Prima discuție a fost cu cercetătorul științific în imunologie și vaccinologie de la Institutul Cantacuzino din București, Cătălin Ţucureanu, care spune că cea mai bună strategie pentru a reduce circulația virusului este vaccinarea cu schemă completă.
Cătălin Ţucureanu: Important este cât de mare e această rată de vaccinare pentru a reuşi să controlezi cu adevărat epidemia, pentru că, dacă ne uităm la Marea Britanie, în special la populaţia nevaccinată, dar şi la populaţia vaccinată cu o singură doză, vedem o răspândire importantă a tulpinei Delta. Deja au ajuns să depăşească o treime din cazurile pe care le înregistrau în ianuarie, în valul anterior cu tulpina Alfa. În Africa de Sud, o ţară care are o acoperire vaccinală undeva la 5-7%, Delta cauzează un nou val de infecţii.”
România are, în prezent, un sfert din populație vaccinată anti-Covid-19, iar cele mai multe persoane au primit schema completă. Până la circa 70%, cât își propuseseră autoritățile, mai este, însă, cale lungă! De aceea, pentru a atrage cât mai multă lume, sunt amenajate, de pildă, centre în spaţii inedite. Astfel, pe 17 iulie, un centru de tip drive-through va fi deschis la o altitudine de 2.145 de metri, pe una dintre cele mai spectaculoase şosele din România – Transalpina – din Carpații Meridionali. Primele 50 de persoane care se vor vaccina în acest centru vor primi şi bilete la concerte.