Cum ne apărăm de atacurile cibernetice?
Autoritățile din România au pregătit un set de reguli pentru a contracara atacurile cibernetice.
Leyla Cheamil, 20.06.2024, 11:45
Riscurile de securitate cibernetică sunt din ce în ce mai accentuate, iar tehnologiile emergente sunt elemente care nu fac altceva decât să crească expunerea, a afirmat adjunctul directorului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Gabriel Dinu, la cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Forumul România Digitalăˮ. Acesta a subliniat că este nevoie de securitate cibernetică pentru infrastructuri esenţiale şi importante. Gabriel Dinu a precizat că, deja, nu se mai poate vorbi doar despre securitate.
„Trebuie să luăm din ce în ce mai mult în calcul şi să înţelegem concepte de rezilienţă, să înţelegem nevoia că anumite servicii şi sisteme trebuie să aibă capacitatea de a rezista unor atacuri de securitate cibernetică, de a avea continuitatea funcţionării, având în vedere că ele sunt deja parte integrantă a vieţii noastre, din ce în ce mai multˮ, a punctat Gabriel Dinu.
Autorităţile fac o serie de recomandări pentru a diminua riscul reprezentat de incidentele în mediul online. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, împreună cu Poliţia şi Asociaţia Română a Băncilor, au lansat o serie de reguli care pot forma reflexe de securitate cu privire la datele personale.
În perioada vacanţelor, specialiştii atrag atenţia asupra modului în care se alege o agenţie de turism ori folosirea dispozitivelor electronice şi chiar la comportamentul online. În cazul unei suspiciuni de fraudă online, aceasta trebuie raportată imediat. De asemenea, reţelele wi-fi publice trebuie folosite cu precauţie. Nu în ultimul rând, este important să nu se posteze pe internet detalii despre vacanţe.
Cezar Bărbuceanu, expert politici, strategii şi cooperare în domeniul securităţii cibernetice din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, a precizat: Am făcut un set de nouă reguli, printre care verificarea site-urilor web înainte de a face rezervări – utilizatorii trebuie să se asigure că site-urile web de pe care fac rezervări sunt legitime, eventual să vadă contactul site-ului şi să sune, să vadă legitimitatea site-ului înainte de a-şi introduce datele, având în vedere că în această perioadă atacatorii sunt cât mai precauţi în anunţurile pe care le fac şi site-urile pe care le construiesc să pară cât mai legitime încât să păcălească utilizatorii. Recomandările noastre să aleagă o agenţie de turism de încredere, atunci când îşi planifică vacanţa, este important să aleagă o agenţie de turism cu o reputaţie bună. Pot cere recomandări de la prieteni, familie sau pot căuta pe internet agenţii cu recenzii pozitive.
Cezar Bărbuceanu a precizat că riscurile în cazul insecurității cibernetice sunt pierderea sau furtul datelor personale sau de autentificare, cât şi a datelor bancare, iar, ulterior, poate interveni o fraudă financiară.