Cum începe școala?
Elevii români revin, luni, 9 septembrie, la cursuri.
Ştefan Stoica, 06.09.2024, 11:56
Siguranţa în şcoli şi măsurile de prevenţie pentru reducerea cazurilor de violenţă şi pentru combaterea consumului de substanţe interzise rămân priorităţi şi în anul şcolar care începe săptămâna viitoare. Declaraţia îi aparţine ministrului Educaţiei, Liga Deca, şi a fost făcută înaintea debutului, luni, 9 septembrie, a noului an şcolar. Toţi elevii vor începe şcoala în format fizic, inclusiv cei din unităţile de învăţământ relocate, a dat asigurări ministrul educaţiei.
Ligia Deca: „La începutul anului şcolar trecut aveam în jur de 500 de şcoli relocate din motive de reabilitare, modernizare sau construcţii; anul acesta avem cu 300 mai mult. În afară de acest motiv, în celelalte situaţii s-a impus relocarea din cauza spaţiului insuficient. Repet, însă, chiar şi în aceste situaţii, toţi copiii merg fizic la şcoală în spaţii care pot susţine procesul educaţional. Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem şcoli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul şcolar viitor 2025-2026 este ilegal”.
Totuşi, în ţară mai sunt câteva şcoli în care se va învăţa în trei schimburi şi au mai rămas 70 de unităţi cu grupuri sanitare neconforme. Mare parte dintre ele vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern pentru finanţare, pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia în acest an. Prezenţa elevilor în şcoli într-un singur schimb ar permite desfăşurarea de activităţi de tip „şcoală după şcoală”.
Pe de altă parte, doar o şcoală din trei oferă în acest moment copiilor o masă în timpul programului, însă ministrul Educaţiei intenţionează să extindă acest program, astfel încât toţi elevii să beneficieze în viitor de o masă la şcoală. Şcolile cu rezultate slabe la examene trebuie sprijinite să-şi îmbunătăţească rezultatele, a mai spus ministrul educaţiei, Ligia Deca. Ea le-a transmis inspectorilor şcolari generali că trebuie îmbunătăţită comunicarea între şcoală şi beneficiarii ei, astfel încât informaţiile să ajungă la elevi şi părinţi. Siguranţa în unităţile de învăţământ preuniversitar rămâne în continuare o prioritate.
Ligia Deca: „În şcoli se vor derula campanii, programe şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar preuniversitar, a traficului de persoane, precum şi a consumului de droguri şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, săptămâna „Şcoala altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă, respectiv a consumului de droguri, alcool şi tutun, alături de educaţie rutieră”.
Cu câteva zile înaintea deschiderii noului an şcolar, executivul a aprobat majorarea schemei de personal, în principal pentru posturile didactice de predare. Astfel, numărul de posturi din învăţământul preuniversitar a crescut cu 7800.