CSAT şi securitatea regională
România - direct interesată de producţie militară pe teritoriul propriu.
Roxana Vasile, 20.09.2024, 11:33
România este direct interesată ca pe teritoriul său să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea forţelor pe timp de pace, cât şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capacităţilor militare în situaţii de criză sau de război – este una dintre concluziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Convocați, joi, de președintele Klaus Iohannis, membrii CSAT au dezbătut planul de înzestrare a Armatei române pentru următorii 10 ani – 2025-2034 – după schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generate de agresivitatea Rusiei în Ucraina. Or – s-a spus în CSAT – creşterea alocaţiilor bugetare pentru Apărare va avea un efect direct şi asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniţia un proces de transformare, retehnologizare şi adaptare prin atragerea de tehnologii noi, performante, precum și prin colaborarea cu companii din domeniu consacrate internaţional.
Totodată, date fiind evoluţiile recente din Ucraina, în Consiliu au fost luate în discuție măsuri suplimentare de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul aliaţilor din NATO. Consolidarea parteneriatului strategic cu Republica Moldova a fost o altă temă pe ordinea de zi a CSAT. România și-a reafirmat, din nou, cu această ocazie, susţinerea parcursului european al micului stat românofon, prin sprijinirea implementării reformelor şi a politicilor publice necesare neuitând, însă, de provocările cu care Chișinăul se confruntă în contextul acţiunilor hibride ale Federaţiei Ruse şi al războiului împotriva Ucrainei.
‘Aceste ameninţări şi riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicaţii şi pentru România. De aceea, obiectivul principal de politică externă al Bucureștiului în raport cu Republica Moldova este susţinerea şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european, (…) pe baza Parteneriatului Strategic bilateral consolidat’, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Nu în ultimul rând, membrii CSAT au analizat şi aprobat Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, ca urmare a adoptării unuia nou la nivelul Uniunii Europene. Pactul urmărește să sporească flexibilitatea şi robusteţea misiunilor civile, astfel încât eficienţa şi viteza lor de răspuns în gestionarea civilă a crizelor, în condiţiile unor resurse limitate, să crească la nivel comunitar. Potrivit Administrației Prezidențiale, documentul va facilita implicarea mai eficientă a României la misiunile civile în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună şi o mai bună valorificare a experienţei dobândite de specialiştii români în domeniu.