CSAT şi criza din Ucraina
După ședinta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, președintele Klaus Iohannis a anunțat principalele obiective strategice ale României.
Mihai Pelin, 02.03.2022, 12:48
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit din nou, marți, în contextul invaziei ruseşti în Ucraina. S-au luat măsuri pe mai multe planuri. În primul rând, legate de demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forţele aliate şi prin constituirea accelerată a grupului de luptă din România.
Astfel, în scurt timp, în România vor fi 2300 de americani, 500 de francezi, 300 de belgieni şi 170 de portughezi, dar și o componentă de poliţie întărită. În plus, crește numărul avioanelor NATO care se vor afla în țară, prin rotație. În ședinta CSAT s-a stabilit și acordarea de sprijin Republicii Moldova vecine. Totodată, s-a decis înfiinţarea pe teritoriul României a unui centru logistic care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale umanitare pentru Ucraina.
Klaus Iohannis: “În contextul general produs de efectele situaţiei de securitate regională, este necesară susţinerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiaţi şi posibil şi cu alte dificultăţi. În acest sens, în şedinţa CSAT am decis o serie de măsuri de sprijin. În ceea ce priveşte contribuţia României la efortul comunităţii internaţionale de sprijinire a Ucrainei, am decis înfiinţarea pe teritoriul ţării noastre a unei facilităţi logistice, un aşa numit hub, un centru care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina şi către ucraineni. Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiaţii din Ucraina şi a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul ţării noastre.”
Numărul refugiaților ucraineni care intră în România crește de la o zi la alta. Autoritățile spun că au pregătit o jumătate de milion de locuri de cazare, hrană și îmbrăcăminte. În plus, potrivit unei înţelegeri la nivelul UE, România a trimis în Ucraina combustibil, veste antiglonț, căști de protecție, muniție, echipamente militare, alimente, apă şi medicamente. Tot în ședința CSAT, șeful statului a arătat că, în actualul context de securitate, sunt necesare noi acţiuni consolidate ale României pe cel puţin două dimensiuni.
Klaus Iohannis: “Este nevoie de creşterea capacităţii de apărare a statului român. În acest sens, se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiilor regenerabile şi nucleare civile.”
Președintele a subliniat că pentru îndeplinirea acestor obiective strategice vor fi necesare decizii politice şi trebuie puse în aplicare planuri de acţiune concrete la nivelul instituţiilor competente.