Criză şi prevenţie în medicina românească
După cazul bebeluşilor din Argeş internaţi la un spitalul din Bucureşti, cu sindrom hemolitic-uremic, autorităţile reacţionează şi iau o serie de măsuri.
România Internațional, 23.02.2016, 12:10
Pe 10 martie încep controalele încrucişate în toate unităţile spitaliceşti din România, a anuntat, luni, ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. Măsura a fost luată după cazurile bebeluşilor din Argeş (sudul României), internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, cu sindrom hemolitic-uremic, din care 3 au murit. Reacţia întîrziată a autorităţilor şi faptul că acestea nu au aflat încă sursa îmbolnăvirilor a stărnit un val de critici. Potrivit ministrului sănătăţii, acest caz a arătat că un întreg lanţ de informaţii nu a funcţionat.
El a amintit că spitalul din Piteşti nu a raportat la timp situaţia, iar ancheta a început târziu din cauză că Direcţia de Sănătate Publică Argeş s-a sesizat din presă. Învăţăm din această experienţă că o neraportare poate costa vieţi, a spus Cadariu. Ministrul a cerut direcţiilor de sănătate publică mai multă responsabilitate, respectarea regulamentelor şi o comunicare mai bună cu autorităţile locale. El a insistat asupra unei colaborări mai eficiente între inspecţie şi supraveghere, şi o revizuire a procedurilor de lucru intern.
Patriciu Achimaş-Cadariu: ”Am insistat pe transferul de responsabilităţi la nivel local, dar, în acelaşi timp, pe colaborarea dintre noi, între direcţii sanitare, între instituţii şi direcţii, indiferent dacă ele au rămas în subordinea Ministerului Sănătăţii sau sunt la Consiliile Judeţene sau la primării. Legea este aceeaşi pentru toată lumea”.
Ministrul a mai cerut ca spitalele publice şi private să-şi înfiinţeze propriile registre de boli transmisibile şi evenimente neaşteptate. Acestea ar urma să fie verificate săptămânal de către reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică judeţene. Intre timp starea celor şapte copii internaţi la spitalul „Marie Curie” s-a îmbunătăţit. Numai unul mai este la terapie intensivă, iar doi vor fi externaţi săptămâna aceasta. Potrivit şefei secţiei de nefrologie, Mihaela Bălgrădean, copiii sunt alimentaţi normal, ceea ce reprezintă un pas important în evoluţia stării lor de sănătate.
La aproximativ trei săptămâni de la primele cazuri de îmbolnăvire nu a fost descoperită cauza care a dus la infectarea nou-născuţilor. Ancheta epidemiologică coordonată de experţii străini aflaţi în România este în derulare. In paralel, Corpul de Control al premierului a iniţiat o acţiune de verificare privind modul în care este asigurat tratamentul medical şi modalitatea în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor.