Criza politică în continuare la Chişinău
Criza politică din Republica Moldova vecină se adânceşte tot mai mult după ce ultimul premier desemnat, Ion Păduraru, a decis să se retragă.
Mihai Pelin, 15.01.2016, 18:07
Criza politică din Republica Moldova vecină se adânceşte tot mai mult după ce ultimul premier desemnat, Ion Păduraru, a decis să se retragă, la doar o zi după ce a fost desemnat de preşedintele Nicolae Timofti.
El a declarat că nu este sprijinit de majoritatea parlamentară, care doreşte să impună un alt candidat. După alegerile de pe 30 noiembrie 2014, nimic n-a mai funcţionat la Chişinău. Deşi partidele declarat pro-occidentale – Liberal-Democrat, Democrat şi Liberal – au câştigat scrutinul, iar stânga pro-moscovită – socialistă şi comunistă – a rămas în opoziţie, învingătorii au fost incapabili să-şi gestioneze succesul. Nu s-au înţeles în privinţa numirii unui premier în ultimul timp şi, astfel, criza pare să se prelungească tot mai mult.
Preşedintele român Klaus Iohannis a calificat drept “foarte complicată” situaţia din Republica Moldova, adăugând că are încredere în clasa politică de peste Prut. “Contez pe maturitatea clasei politice de la Chişinău pentru a găsi calea cea mai bună pentru soluţionarea crizei, pentru instalarea unui guvern puternic şi pentru păstrarea căii europene”, a afirmat şeful statului român. El s-a pronunţat pentru o soluţie rapidă şi bună în privinţa crizei politice din Republica Moldova.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, a declarat că România nu are dreptul de a abandona Republica Moldova, aflată într-o situaţie dificilă, dar nici interesul strategic de politică externă referitor la sprijinirea parcursului pro-european al ţării vecine. El a apreciat că, în prezent, România pare să fi redus foarte mult motoarele în ceea ce priveşte politica pro-Moldova. În opinia sa, sprijinul pe care România îl poate oferi Republicii Moldova trebuie să se axeze atât pe palierul guvernamental şi prezidenţial, cât şi pe capacitatea partidelor politice româneşti de a privi situaţia din perspectiva interesului de a încuraja parcursul pro-european al Republica Moldova.
Dacă la Chişinău nu va exista un nou Executiv până pe 29 ianuarie, preşedintele e obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe organizarea de alegeri legislative anticipate. Cei mai interesaţi de acest scenariu ar fi socialiştii proruşi care sunt consideraţi favoriţi în sondaje. Şi Partidul Popular European al fostului premier Iurie Leancă a decis să meargă în opoziţie şi să pledeze pentru alegeri anticipate, o situaţie pe care toţi comentatorii politici prooccidentali o consideră de evitat. O altă soluţie ar putea fi, în opinia unor parlamentari, chiar suspendarea preşedintelui Nicolae Timofti, idee vehiculată în aceste zile în Parlamentul de la Chişinău.