Criză politică acută în Republica Moldova
Republica Moldova e paralizată de războiul politic ce opune Curtea Constituţională şi Guvernul în exerciţiu Parlamentului şi preşedintelui.
Bogdan Matei, 10.06.2019, 12:11
Preşedintele socialist filorus Igor Dodon a solicitat mediere internaţională pentru rezolvarea crizei politice de la Chişinău, una de o magnitudine fără precedent în cele aproape trei decenii de independenţă. Simplificând, aceasta opune Curtea Constituţională şi Guvernul în exerciţiu, format de Partidul Democrat, ambele controlate de controversatul şi impopularul oligarh Vladimir Plahotniuc, pe de o parte, lui Dodon şi noii majorităţi parlamentare stânga-dreapta, pe de alta.
Sâmbătă şi duminică, războiul politic a ajuns la apogeu. Curtea Constituţională a decis suspendarea lui Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul PD Pavel Filip şi dizolvarea actualului Legislativ. În replică, deputaţii socialiştii şi cei ai blocului ACUM, un cartel al dreptei pro-europene, au instalat un alt Guvern, condus de fosta prezidenţiabilă Maia Sandu. Cele două echipe executive se acuză reciproc de uzurparea puterii.
Sandu spune că PD blochează funcţionarea statului şi, după ce şeful poliţiei a refuzat să recunoască autoritatea noului ministru de Interne, cere funcţionarilor publici şi angajaţilor instituţiilor de forţă să asigure transferul paşnic de putere. În replică, Plahotniuc şi-a scos suporterii în stradă şi le-a cerut să fie pregătiţi să apere instituţiile statului.
În numele României vecine, Klaus Iohannis, a adresat tuturor forţelor politice de la Chişinău un apel ferm la respectarea democraţiei şi a statului de drept. Stabilitatea este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce priveşte statul de drept şi buna guvernare – menţioneaza un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti. Şi Guvernul României anunţă că urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice din Republica Moldova şi cere tuturor forţelor politice de acolo să respecte procesul democratic.
Bruxellesul a făcut, la rându-i, un apel la calm. Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim, din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi principiile fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere – afirmă declaraţia comună a şefei diplomaţiei comunitare, Federica Mogherini, şi a comisarului pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn. Moscova spune că este extrem de important ca forţele care determină vectorul extern al dezvoltării Republicii Moldovei să exprime voinţa adevărată a poporului.
Toate acestea survin după trei luni şi jumătate de încercări eşuate de formare a unei majorităţi parlamentare, în urma alegerilor la termen de pe 24 februarie. Atunci, socialiştii, PD şi blocul ACUM şi-au adjudecat, fiecare, circa o treime din mandatele de deputaţi. Ceea ce, remarcă analiştii, reflectă şi fragmentarea dramatică a societăţii între pro-occidentali şi filoruşi, între adepţii luptei anticorupţie şi cei ai regimului oligarhic şi clientelar.