Criză pe piaţa cărnii de porc
În România, 400.000 de porci au dispărut într-un an din cauza pestei porcine africane. Asta va însemna o scumpire a cărnii de porc, mai ales că numărul focarelor s-a extins.
Daniela Budu, 11.12.2019, 10:57
Pe fondul îngrijorărilor populaţiei, reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii dau asigurări că pe piaţă va exista carne de porc românească, deşi industria procesatoare se află într-un mare deficit în a obţine materie primă. Principalele motive sunt apariţia pestei porcine africane şi consecinţa acesteia: majorarea preţurilor la import. Preţul cărnii de porc s-a dublat anul acesta, iar la începutul anului viitor s-ar putea tripla – este estimarea preşedintelui ARC, Radu Timiş:
“Situaţia este destul de gravă vizavi de ce se întâmplă cu industria. Dacă în acest an preţurile s-au dublat la carnea de porc, la anul pot să afirm cu mâna pe inimă că se vor tripla, problema fiind nu cât costă, ci dacă vom găsi carne de porc. Problema va fi capacitatea noastră de a găsi materia primă necesară pentru producţia noastră”.
În prezent, în România există peste 700 de focare de pestă porcină africană, în 28 de judeţe. În ultimii trei ani, de când a fost semnalată maladia în România, au fost sacrificaţi peste 540 de mii de porci. Doar în două judeţe din nord nu există acest virus. Cât priveşte situaţia în Europa, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Dana Tănase, a precizat:
“La nivel european sunt mici restrângeri de focare, undeva în Polonia. În ţara noastră, de la începutul epidemiei de pestă porcină africană, ca urmare a restricţiilor impuse în mişcarea animalelor, efectivele matcă au scăzut cu aproape 35.000. Fapt ceea ce s-ar traduce nivel anual cu un minus de 900.000 de porci. Importul de carne de porc a crescut de la 306.000 tone în anul 2017, la 458.000 de tone anul trecut, pe fondul acestei crize”.
Pe de altă parte, Radu Timiş susţine că guvernul chinez cumpără întreaga producţie a companiilor europene. Potrivit lui, dacă în China kilogramul de carne de porc a ajuns la 6 euro, în România este undeva la 4 euro. El afirmă că lipsa cărnii de porc va aduce o majorare a preţurilor şi la carnea de pui sau de vită, deoarece consumul se va duce către celelalte resurse de proteine.
În prezent, însă, în magazinele din România există carne de porc pentru că deocamdată, marii jucători nu mai pot exporta. Şeful ARC consideră că aceasta este o problemă globală şi nu doar România va avea probleme cu prezenţa la raft a cărnii de porc, ci multe dintre ţările lumii, iar criza alimentară despre care se vorbeşte de 20 de ani este foarte aproape.
Într-un raport publicat de Comisia Europeană, exporturile anuale de carne de porc din UE ar putea ajunge la un nivel maxim de peste patru milioane de tone în jurul anului 2022, în funcţie de cât de rapid vor fi refăcute efectivele de porci din China, comparativ cu exporturi în valoare de aproximativ 2,7 milioane de tone anul trecut. Gripa porcină africană va fi responsabilă de moartea a sute de milioane de porci, iar prețul cărnii de porc este așteptat să fie la cel mai crescut nivel din ultimii 15 ani, arată şi o analiză a Bloomberg.