Criză energetică în Republica Moldova
Preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia că vrea să provoace o criză politică în Republica Moldova prin sistarea livrării gazelor naturale în regiunea transnistreană.
Daniela Budu, 15.01.2025, 11:45
Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a anunțat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele moldovean, Maia Sandu.
Liderul de la Chişinău a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, pentru a discuta situaţia din sectorul energetic şi măsurile de asistenţă pentru populaţie. A acuzat Federaţia Rusă că vrea să provoace o criză politică în Republica Moldova prin sistarea livrării gazelor naturale în regiunea separatistă transnistreană, majoritar rusofonă.
Maia Sandu a reiterat că, deşi trece printr-o criză umanitară, administraţia regiunii separatiste a refuzat ajutorul şi a pus condiții pentru a accepta soluțiile propuse. Între acestea, Chișinăul a propus cumpărarea de gaze de pe piaţa europeană pentru malul stâng al Nistrului, iar împreună cu partenerii Ucrainei să ofere cărbune regiunii transnistrene pentru generarea de energie electrică. Toate aceste forme de sprijin au rămas fără nicio reacţie din partea Tiraspolului, a subliniat Maia Sandu:
“Chişinăul a spus foarte clar că dacă sunt pacienţi în stare complicată, aceştia pot fi transferaţi în spitalele de pe mal drept. Şi această ofertă a fost refuzată şi în continuare nu este permis nici accesul ambulanţelor de pe malul drept pe malul stâng pentru a ajuta oameni la nevoie. Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept şi escaladarea situaţiei”.
Recent, autorităţile din Transnistria anunțau că măsurile de conservare a energiei le-au permis să atenueze restricţiile cauzate de oprirea furnizării gazului rusesc, urmând ca durata întreruperilor de curent să fie redusă. Transnistria, care s-a separat de Republica Moldova la sfârşitul regimului sovietic, s-a bazat până acum pe gazul rusesc transportat prin Ucraina. De aproape trei ani în război cu Rusia, autorităţile din Ucraina au refuzat să extindă şi în 2025 acordul pentru tranzitul gazelor.
Gigantul rus Gazprom a anunţat că nu va trimite prin rute alternative gazul către Republica Moldova, invocând „restanţe” ale moldovenilor de peste 700 milioane de dolari. Chișinăul, care denunţă invazia Rusiei în Ucraina, contestă această cifră. Iar preşedinta Maia Sandu a spus că Gazprom ar putea furniza gaz Transnistriei printr-o rută alternativă, conducta Turkstream, prin Turcia, Bulgaria şi România.
De la București, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat din nou asigurări că România nu are probleme în privinţa aprovizionării cu energie pentru întregul sezon rece, că există stocuri suficiente şi că necesarul intern de gaze naturale nu este afectat de exporturile zilnice către Republica Moldova, care se desfăşoară în condiţii comerciale. În context, a adus din nou în discuţie necesitatea ca Europa să reducă dependenţa de gazul provenit din Rusia.