Creşteri salariale în învăţământul românesc
Tot personalul din învăţământul românesc va beneficia, de la 1 decembrie, de o creştere salarială de 15%, a anunţat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Mihai Pelin, 13.10.2015, 12:34
Salariile tuturor angajaţilor din învăţământul de stat din România vor creşte cu 15% începând cu 1 decembrie. Chiar şi după această majorare, salariile profesorilor români sunt printre cele mai mici la nivel european. Un studiu recent relevă că un profesor cu 10 ani vechime, în Bucuresti, are un salariul mediu brut de 5.400 de dolari pe an. Mai mult decât în Kiev sau Sofia, însă mult sub salariul pe care l-ar încasa în Budapesta, Praga sau Bratislava. Şi de 5-6 ori mai puţin decât câstigă un profesor din Roma, Paris sau Londra.
După negocierile purtate cu sindicatele din învăţământ, ministrul roman al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări că majorările urmează să fie aprobate printr-o ordonanţă de urgenţă, în această lună. El a precizat că, în total, în 2015, creşterile din acest sector vor ajunge, în medie, la 26%.
Sorin Cîmpeanu: “A fost acceptată solicitarea ca în educaţie, după ce s-au acordat creşterile salariale de 10% pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, 5% în martie, 5% în septembrie, după ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic în luna august, să se mai acorde, în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ. În total, se ajunge la o creştere medie, pe anul 2015, de 26,7%.”
El a precizat că efortul bugetar pentru aceste ultime majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei, pentru cei peste 300 de mii de angajaţi din acest sector. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămănt, Simion Hăncescu, a menţionat nivelul la care vor ajunge unele salarii din sistemul preuniversitar. Simion Hăncescu: “În momentul de faţă un profesor debutant are salariul brut de 1.380 de lei. Cu un procent suplimentar de 15%, înseamnă că ar ajunge la un venit brut de 1.580 de lei, de la 1 decembrie a.c., iar maximum din sistem, 3.500 de lei brutul unui profesor gradul I şi peste 40 de ani. Este maximum din preuniversitar.”
Aceasta este o nouă creştere salarială consistentă pentru bugetari, după cea de care au beneficiat medicii, la 1 octombrie. Salariile personalului din sistemul sanitar au fost majorate atunci cu 25%, după ce Înalta Curte de Casaţie si Justitie a decis că medicii nu pot primi primi plaţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, iar aceştia au ameninţat, ulterior, cu o grevă generală. Angajaţii din sistemul sanitar şi cei din învăţământ sunt primii bugetari care primesc salarii mărite înainte ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare.
Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede creşteri financiare în Educaţie, Administraţie şi Sănătate, urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere în actuala sesiune.