Creşterea preţului carburanţilor, în discuţie
Intenţia Guvernului de a scumpi carburanţii a adus un val de critici din partea opoziţiei, a guvernatorului BNR si a transportatorilor rutieri.
Leyla Cheamil, 09.08.2017, 12:36
Deşi au fost convocaţi pentru o sesiune extraordinară, deputaţii şi senatorii români nu s-au înghesuit să vină pentru a dezbate ordonanţele de urgenţă adoptate, săptămâna trecuta, de Guvernul condus de social democratul Mihai Tudose. Actele normative pentru care a fost organizată sesiunea extraordinară a Parlamentului vizează, între altele, majorarea pensiilor de serviciu în funcţie de coeficientul de inflaţie, plafonarea la 8.500 de lei lunar a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, creşterea cu 10% a salariilor poliţiştilor şi cu 15% a personalului civil din MApN.
Pe de altă parte, Guvernul are în vedere modificarea Codului Fiscal. Este propusa, între altele, creşterea accizelor la carburanţi, masură care ar duce la revenirea la preţul de la sfârşitul anului 2016. Potrivit unui proiect de ordonanţă, accizele pe motorină vor creşte cu 24,9%, iar cele pe benzina fără plumb cu 22,8%, de la 1 septembrie. Autorităţile argumentează că au scăzut încasările, iar preţurile din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cărui formaţiune politică – ALDE – este la guvernare împreună cu PSD, consideră că majorarea euroaccizei nu se va resimţi decât într-o foarte mică măsură în preţul la pompă: “În momentul de faţă, taxele pe carburant practic nu sunt plătite de companii, companiile nu fac decât acest oficiu de a factura la consumatorul final şi varsă sumele respective în contul statului. Aşa se întâmplă peste tot, şi în România şi în alte ţări. Această majorare a euroaccizei nu se va resimţi decât într-o foarte mică măsură, nesemnificativă în preţul la pompă.”
Majorarea preţului la carburanţi nu este văzută, însă, cu ochi buni de opoziţie. Liberalii atrag atentia că vor creşte preţurile şi tarifele la toate bunurile şi serviciile. Ludovic Orban, preşedintele PNL: “Pentru a face faţă la majorările salariale şi la majorările de pensii fără suport în realitate economică, guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei româneşti. Intenţia guvernului de a majora accizele pe combustibil va duce la creşterea preţurilor şi tarifelor la toate bunurile şi serviciile, ca urmare a creşterii costurilor cu combustibilul.”
La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că o eventuală majorare a accizelor la carburanţi va determina creşterea ratei inflaţiei. Si Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România critică intentia Guvernlui. Organizaţia atrage atenţia că circa 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internationali de pe teritoriul României s-ar putea reorienta în afara ţării, ceea ce ar avea un impact dezastruos asupra bugetului de stat. De asemenea, transportatorii rutieri sugerează statului să restituie TVA-ul uşor şi predictibil românilor şi străinilor, astfel încât să atragă consum de carburant şi să colecteze aceeaşi acciză, dar de la un volum mai mare.