Creșterea în etape a alocațiilor – respinsă
Majorarea etapizată a indemnizațiilor pentru copii nu a trecut de Camera Deputaților de la București, astfel că rămâne în vigoare legea care obligă Executivul să le dubleze.
Leyla Cheamil, 20.08.2020, 11:59
Camera Deputaţilor de la București a respins, în calitate de for decizional, ordonanţa de urgenţă a guvernului privind majorarea graduală a alocaţiilor pentru copii. Astfel, rămâne în vigoare legea care obligă executivul să dubleze indemnizațiile, așa cum prevede un act normativ adoptat de Parlament anul trecut, iar proiectul de lege votat în Camera Deputaţilor merge la promulgare. Indemnizațiile trebuiau sa crească, încă de la 1 martie anul acesta, de la 150 la 300 lei, respectiv de la 300 la 600 lei pentru copiii cu dizabilităţi, dar guvernul a amânat termenul de aplicare, argumentând lipsa banilor.
Seful statului, Klaus Iohannis, a afirmat că executivul a făcut tot ce a putut ca să mărească alocaţiile cu resurse bugetare micşorate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19. El consideră că respingerea de către PSD a majorării alocaţiilor este o acţiune populistă:
“Abordarea pesedistă de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanţe mi se pare de un populist grosolan, ca să nu folosesc alt termen. Ei ştiu la fel de bine ca şi guvernul că banii nu sunt. Suntem în criză economică, avem probleme generate de epidemie, ba de pandemie, fiindcă nu suntem singuri şi ne influenţează şi evoluţiile din alte ţări.”
Alocaţiile vor fi dublate, dar acest lucru se va întâmpla pe etape, iar parlamentarii care votează legi populiste ar trebui să mai doneze din venituri să existe la buget mai mulţi bani pentru a dubla alocaţiile, a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la un post privat de televiziune. Acesta a adăugat că legea care dublează alocaţiile în 2020 este neconstituţională, deoarece a fost votată în Parlament fără să existe o sursă de finanţare. “Chiar în situaţia în care ne
aflăm astăzi, când trecem printr-o criză economică globală, în situaţia în care economia a fost închisă două luni pentru a-i ţine pe români sănătoşi, în care veniturile la buget au scăzut, am găsit resurse de a creşte alocaţiile cu 20%”, a mai spus Florin Cîţu.
Dezbaterile generale din plenul Camerei Deputaților au fost precedate de o solicitare a PNL (la guvernare), de a retrimite la comisie proiectul ordonanţei de urgenţă. Cererea nu a avut succes la vot şi a fost urmată de acuzaţii de populism şi corupţie lansate de la Tribuna Parlamentului. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a acuzat PSD de joc politic în prag de alegeri locale şi a atras atenţia că majorarea alocaţiilor trebuie făcută în aşa fel încât să nu afecteze bugetul statului.
Din cealaltă tabără, social-democraţii au respins învinuirile şi au solicitat guvernului să găsească bani necesari pentru creşterea indemnizaţiei. Parlamentarii USR s-au abţinut de la vot, iar PMP şi UDMR au votat pentru dublarea alocaţiilor, solicitând guvernului să nu facă economii pentru cei 3,6 milioane de copii.