Creştere economică în România
Economia României a avansat, dar cifrele au fost revizuite în scădere de statisticieni
Ştefan Stoica, 16.11.2022, 11:44
România înregistrează cea mai ridicată creştere economică din Uniunea Europeană, raportată la trimestrul anterior, la egalitate cu avansul Ciprului, în condiţiile în care celelalte state consemnează creşteri situate sub un procent sau chiar scăderi. Primele estimări de tip semnal publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în trimestrul al treilea din 2022, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,3% comparativ cu cel precedent, şi s-a majorat cu 4,7% faţă de trimestrul 3 al anului trecut. Datele, precizează INS, sunt ajustate în funcţie de elementele ce ţin de sezonalitate şi de numărul de zile lucrătoare. Pentru perioada 1 ianuarie-30 septembrie, creşterea economică a fost estimată la 4,3% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul trecut. Ca urmare a includerii noilor date estimate în seria trimestrială, Institutul de Statistică a revizuit în scădere atât creşterea din trimestrul 1 al acestui an de la 6.4 la 4.4%, cât şi pe cea din trimestrul al doilea de la 5 la 3.9%, comparativ cu trimestrele precedente corespunzătoare.
Analistul economic Constantin Rudniţchi este de părere că, deşi evoluţia economiei României este influenţată destul de puternic de partea de sezonalitate, astfel de revizuiri semnificative ale datelor nu sunt de dorit, pentru că pot influenţa negativ planurile de afaceri ale firmelor. Constantin Rudniţchi: Un investitor care ar dori să vină în România dacă ştie că a existat o creştere economică de 6, 4 % poate să ia această decizie, bazându-se pe această cifră, pentru că evident că eşti interesat, ca investitor, să vii într-o piaţă care are o creştere şi are o creştere chiar excepţională în condiţiile date. Dacă, însă, creşterea este mai mică, de numai 4%, sigur că te mai gândeşti. Deci, iată cum o cifră de tipul acesta poate influenţa o decizie de investiţii.
Cifrele legate de creşterea economică influenţează, totodată, deciziile privind pensiile şi majorările de salarii, or, dacă ele se schimbă atât de mult înseamnă că respectivele decizii au fost luate eronat, ceea ce nu e deloc bine pentru economie, atrage atenţia Constantin Rudniţchi. Optimist incurabil, premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu este în pericol să intre în recesiune economică: Am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, să o menţinem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune. Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârşitul anului România să aibă o creştere economică de 5%, în jurul lui 5%, iar pentru anul viitor o creştere economică în jur de 1,5%.
Totuşi, prognozele marilor instituţii financiare internaţionale sunt mai degrabă sumbre şi vorbesc de o încetinire a economiei globale. Iar furtuna perfectă, adică un cumul de factori precum războiul din Ucraina, creşterea preturilor la energie şi presiunile inflaţioniste, ar putea lovi economiile unora dintre state.