Creştere economică fără măriri de taxe
Salariile bugetarilor români nu vor creşte până la finele anului. Dar nici taxele şi impozitele.
Roxana Vasile, 19.08.2013, 13:25
Vestea proastă – Până la sfârşitul lui 2013, bugetarii români nu vor avea parte de creşteri salariale. Vestea bună – taxele şi impozitele vor rămâne la acelaşi nivel, guvernul anunţând că ele nu vor fi majorate până la finalul anului. Anunţurile au fost făcute chiar de premierul Victor Ponta: „Până la finalul acestui an nu se majorează nici o taxă; e vorba doar de accizele la iahturi, ceasuri şi alcool. De la 1 ianuarie 2014, pentru a compensa faptul că nu mai luăm de la pensionarii care au un venit de sub 740 de lei contribuţia la sănătate, cei care au şi venituri din chirii, vor plăti 5,5% pentru sistemul medical.”
Precizările primului ministru nu sunt noi. Au fost, deja, vehiculate în presă cu ocazia încheierii, la finele lunii iulie, a unui nou acord stand-by, de tip preventiv, cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Ele au fost reluate şi întărite, recent, într-un interviu, şi de Guillermo Tolosa, reprezentantul în România al Fondului Monetar Internaţional. Cum de la 1 septembrie, taxa pe valoare adaugată la pâine va scădea simţitor, de la 24 la 9%, compensarea scăderilor de venituri la bugetul de stat se va face prin mărirea accizelor pentru produse de lux precum iahturi, ceasuri şi alcool.
Prin urmare, va fi vizat doar un număr mic de persoane, şi acelea cu multă dare de mână, nu întreaga populaţie a ţării. E just şi corect – conchidea Guillermo Tolosa, în opinia căruia, în felul acesta creşte şi corectitudinea din sistemul fiscal în general. Cât despre premierul Victor Ponta, acesta exclama că s-ar bucura dacă cineva l-ar certa că a mărit accizele la astfel de produse de lux în schimbul reducerii TVA la pâine. Oricum, măsura este, deocamdată, temporară. Dacă efectele nu vor fi cele aşteptate de guvern, respectiv reducerea preţului la pâine şi a evaziunii fiscale, se va renunţa la ea. Va fi, însă, menţinută dacă lucrurile merg bine. In plus, potrivit şefului executivului, anul viitor ar putea fi aplicată şi la alte alimente.
Victor Ponta: „Vreau să vedem de la 1 septembrie efectul cu TVA la pâine, pentru a şti dacă la anul putem să continuăm cu reducerea TVA şi la alte alimente. Preocuparea nr.1 pentru bugetul pe 2014 va fi să reuşim, chiar din 2014, să reducem CAS-urile la angajator.”
La ora actuală, guvernul lucrează intens la proiectul de buget pentru anul viitor. Este confortat de veştile bune primite din partea statisticienilor: România a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere economică de 1,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este o creştere mare, raportat la restul Europei – s-a felicitat Victor Ponta, care a ţinut să precizeze că, în ciuda acestor performanţe, bugetul de stat nu va putea susţine majorări salariale în 2013.