Creşte presiunea asupra spitalelor
Crește numărul pacienților cu COVID-19 în România, unde a fost depăşit pragul de 15.000 de noi infectări cu noul coronavirus în 24 de ore.
Leyla Cheamil, 06.10.2021, 11:43
Pandemia de coronavirus își arată colții tot mai ascuțiți. Criza provocată de COVID-19 începe să se adâncească și să pună o presiune și mai mare asupra spitalelor și corpului medical. Marți, când în România au fost atinse două recorduri negative, s-a anunțat că nu mai este niciun pat liber la Terapie Intensivă. Deşi Institutul Naţional de Sănătate Publică estima că se va ajunge la 15.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi abia la finalul lunii octombrie, acest prag a fost depăşit marți, când au fost raportate peste 15.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în 24 de ore. Un alt record negativ îl reprezintă bilanțul deceselor associate noului coronavirus – mai mult de 250 într-o singură zi.
De asemenea, rata de pozitivare a testelor a trecut de 19%. Sute de localităţi au mai mult de şase cazuri la mia de locuitori, iar mai multe municipii şi oraşe, între care şi Bucureştiul, au trecut de 10 la mie. Medicii fac eforturi pentru a gestiona numărul tot mai mare de pacienți. În spitalele din întreaga ţară erau, marți, peste 14.400 de persoane, iar la Terapie Intensivă 1.480. Medicii subliniază, încă o data, importanța vaccinării care oferă protecție împotriva infecției cu noul coronavirus. De altfel, cifrele vorbesc de la sine. Specialișii atrag atenția că 95% dintre cei aflaţi, acum, la ATI şi peste 70% dintre cei internaţi sunt nevaccinaţi.
Directorul medical al Institutului Matei Balş din București, doctor Adrian Marinescu, a precizat că, în ultimele săptămâni, s-a pus presiune asupra tuturor spitalelor care îngrijesc bolnavi de COVID. Este evident că persoanele nevaccinate sunt cele care creează presiune în sectorul medical în acest momentˮ, a spus Adrian Marinescu, care a adăugat că, la mijlocul zilei este, deja, o regulă să nu mai fie locuri pentru internare, şi nu doar în Terapie Intensivă.
Există timp de aşteptare pentru pacienţi, ei trebuie să fie gestionaţi cât se poate de bine, să meargă fie în alte spitale şi e, de asemenea, greu să găseşti un loc sau să rămână şi să fie monitorizaţi şi trataţi în gardă, pentru un interval de timpˮ. Nu pot să spun că a fost scăpată situaţia sub controlˮ spune, la rândul său, managerul Institutului Marius Nasta din capitală, Beatrice Mahler. Potrivit acesteia, probabil că, încă, sunt soluţii, toată lumea a primit tratament şi a avut un pat unde să se aşeze şi să primească îngrijirea medicală, însă, cu siguranţă, e nevoie de mobilizare mult mai intensă din partea tuturor spitalelor pentru a face faţă acestui moment.
Pe de altă parte, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi asociaţiile pacienţilor cu HIV sunt nemulțumite de modul în care autorităţile au hătărât să blocheze internarea pacienţilor cronici. Aceştia cer factorilor de decizie să revină asupra hotărârii, să găsească alte soluţii pentru bolnavii de COVID şi să nu pună în pericol viaţa pacienţilor cronici şi a celor cu HIV.