Cresc pensiile
Cu nici trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, majorarea pensiilor în România a devenit temă de campanie electorală.
Bogdan Matei, 02.09.2019, 12:05
De la 1 septembrie, în România, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 15 procente. Cinci milioane de pensionari din sistemul public beneficiază de această mărire. Noua lege prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând de pe 1 septembrie 2019 și până în 2022, precum şi recalcularea a milioane de pensii aflate în plată. Noul act normativ mai stipuleaza includerea doctoratului și masteratului în vechimea în muncă şi posibilitatea cumpărării a maximum cinci ani de vechime. Pensia minimă va putea fi plătită doar celor cu minimum 15 ani de vechime de cotizare la sistemul public de pensii.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 la 704. Pensia medie în România era, la sfârşitul lunii iulie, de 1.189 de lei. La un curs de schimb de circa 4,7 lei pentru un euro, pensionarii români rămân, cu toate aceste majorări, printre cei mai pauperi vârstnici din Uniunea Europeană, subliniază comentatorii, care mai notează că, în ultimii ani, creşterea continuă a preţurilor a erodat, oricum, puterea de cumpărare. Chiar şi aşa, vineri, Fondul Monetar Internaţional a recomandat autorităţilor române să reevalueze noua Lege a pensiilor, să demareze un proces de consolidare fiscală durabilă şi să îmbunătăţească guvernanţa la companiile de stat. Experţii Fondului susţin că noua lege ar putea pune în pericol sustenabilitatea fiscală. Potrivit evaluarii FMI, creşterea economiei româneşti ar urma să rămână la nivelul de 4% în 2019 şi să încetinească la 3% pe termen mediu. Conform estimărilor, deficitul bugetar al României va ajunge la 3,7% din Produsul Intern Brut în 2019.
Candidată PSD la alegerile prezidenţiale din noiembrie, premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că există fonduri pentru toate măsurile adoptate de guvern. Ea spune că majorarea punctului de pensie reprezintă un act de dreptate şi niciodată un guvern social-democrat nu va pune în balanţă veniturile pensionarilor cu indicatorii macroeconomici. Analiştii găsesc normal demersul PSD, fiindcă, într-o proporţie copleşitoare, pensionarii sunt votanţi disciplinaţi ai stângii. Vicepreşedintele PNL, senatorul Florin Cîţu, al cărui partid îl susţine pentru un nou mandat pe preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, critică, în schimb, fără menajamente declaraţiile premierului. Nu este adevărat că veniturile pensionarilor nu sunt în raport cu deficitul macroeconomic – scrie economistul liberal pe pagina sa de Facebook. El afirmă că rectificarea bugetară semnată recent de ministrul Finanţelor arată că toate aceste manevre au ca efect un deficit estimat de 2,9 miliarde de lei doar la bugetul de pensii şi crede că deficitul real va fi cel puţin dublu faţă de cel estimat.