Credite mai ieftine după reducerea indicelui ROBOR
Creditele în lei urmează să se ieftinească în urma reducerii indicelui de dobândă ROBOR la un minim istoric. Tot în domeniul bancar, reţine atenţia în această perioadă şi Legea dării în plată.
Corina Cristea, 09.02.2016, 13:20
Indicele de dobândă Robor cu scadenţă la trei luni îşi continuă traiectoria descendentă din 2015, la începutul acestei săptămâni valoarea acestuia fiind stabilită la un minim istoric de 0,79% – aproape jumătate din valoarea de acum un an. Evoluţia sa este importantă pentru cei care au credite contractate în moneda naţională, deoarece dobânda acestor împrumuturi se calculează ca sumă între Robor şi o marjă fixă a băncii.
La fel de importantă este şi pentru cei care intenţionează să acceseze un credit. Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Naţională a României, aminteşte că impactul pozitiv asupra costurilor la creditele în lei a fost vizibil pe tot parcursul anului trecut, însă atrage atenţia asupra pericolului descurajării economisirii: Aici este o problemă sensibilă şi importantă. Creditele, în timp ce se ieftinesc, să nu determine o ieftinire prea puternică a dobânzii la depozite. Cred că băncile vor avea tăria să nu coboare prea mult dobânzile la depozite şi să descurajeze astfel economisirea.”
Cei care au în vedere achiziţionarea unei locuinţe prin credit sunt probabil cei mai atenţi la evoluţiile de pe piaţa bancară, cu atât mai mult cu cât programul prima casă”, prin care statul sprijină cumpărarea primei locuinţe, este în pericol în urma unei alte iniţiative legislative. Gândită ca un ajutor pentru românii care nu-şi mai pot achita ratele la casă, legea dării în plată” presupune că un debitor poate preda în orice moment cheile locuinţei către bancă fără ca ulterior creditorul să îl mai poată urmări până la stingerea datoriei. Aplicarea legii dării în plată” ar putea duce la condiţii mai restrictive de acordare a creditelor, spun, însă, reprezentanţii băncilor.
Directorul de comunicare al Consiliului Patronatului Bancar, Bogdan Preda, explică: Noi am spus că acest proiect de lege trebuie să-i aibă în vedere pe cei care nu mai pot cu adevărat să-şi mai plătească creditele, nu pe cei care nu mai vor. Dacă vom constata că după ce s-a aprobat o asemenea lege, cum este ea amendată acum, cei care vor da în plată vor fi, de fapt, persoane cu mult mai multe imobile, cărora nu le mai convine de fapt, nu că nu mai pot plăti investiţia pe care au făcut-o la un moment dat şi pentru că persoanele acestea fizice cu un apartament vor fi ultimele care vor da aceste apartamente în plată.”
Dacă va fi adoptată, legea dării în plată” – ajunsă în Senat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul în parlament, în decembrie, anul trecut – se va aplica persoanelor fizice aflate în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele, fără ca în această categorie să intre dezvoltatorii de afaceri imobiliare.