Covid în Europa – un milion de morți
Numărul victimelor COVID-19 în Europa a depășit cifra de un million, din cele peste 47 de milioane de persoane infectate pe continent.
Daniela Budu, 13.04.2021, 11:48
Europa a înregistrat peste un milion de morţi din cauza COVID-19 de la descoperirea sa în China în decembrie 2019. Jumătate dintre decese au avut loc numai în ultimele patru luni. Potrivit AFP, cele 52 de ţări şi teritorii ale continentului au depășit, astfel, America Latină şi Caraibele, Statele Unite și Canada, Asia, Orientul Mijlociu și Africa în ceea ce privește numărul celor care și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus. Decesele înregistrate în Europa reprezintă mai mult de o treime din numărul total al victimelor pandemiei în întreaga lume. Totodată, raportat la numărul populaţiei, cele mai afectate ţări din lume sunt europene.
Cehia este ţara care deplânge cel mai mare număr de decese, 261 la 100.000 de locuitori, urmată de Ungaria şi Bosnia şi Herţegovina. AFP mai notează că circa şase din zece decese din Europa au fost declarate în Regatul Unit, Italia, Rusia, Franţa, Germania şi în Spania. Cu toate acestea, potrivit ultimelor cifre oficiale, Marea Britanie a înregistrat o scădere bruscă a epidemiei în ultima săptămână. Ţara a vaccinat masiv de la începutul lui decembrie, ajungând acum ca mai mult de jumătate din populaţia adultă să fie vaccinată.
Alte ţări ca Italia, Rusia sau Franţa se confruntă cu un al treilea val al pandemiei. Potrivit AFP, de la sfârşitul lui martie, curba deceselor s-a stabilizat. Europa a înregistrat puțin peste 27.000 de decese săptămâna trecută, cifră cu mult inferioară celei din cea mai neagră săptămână înregistrată pe continent în luna ianuarie, cu peste 40.000 de decese.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că pandemia a ajuns într-un punct critic, iar creşterea numărului de infectări este exponenţială. Pandemia de COVID-19 este departe de a se încheia, spune directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Ghebreyesus, şi asta din cauza confuziei, automulţumirii şi inconsecvenţei în combaterea bolii.
Totuşi, spune oficialul, există și motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite. Şi noi ne dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului, dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din mai multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor, şi este ceva complet evitabil – mai spune directorul OMS.
Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat speranța, totodată, prin vocea oficialilor săi, că pandemia poate fi pusă sub control în câteva luni dacă vor fi luate măsurile necesare. Din datele OMS reiese că numărul infectărilor a crescut cu 9% în ultima perioadă, iar cel al deceselor cu 5%. Acest lucru se întâmplă în pofida celor peste 780 de milioane de doze de vaccin administrate populaţiei în întreaga lume.