Covid-19, un milion de cazuri în România
În România a fost depășit pragul de 1 milion de infectări cu noul coronavirus.
Roxana Vasile, 12.04.2021, 12:20
România a trecut, sâmbătă, pragul de 1 milion de infectări cu noul coronavirus. De la finele lunii februarie a anului trecut, când autoritățile au raportat primul caz de îmbolnăvire, până acum, din cei peste 1 milion de români care au contractat virusul, peste 900 de mii s-au vindecat, după cum peste 25 de mii au pierdut lupta cu Sars-CoV-2. Indicator al presiunii la care este, încă, supus sistemul medical e numărul bolnavilor internați la terapie intensivă. După ce, o vreme, acest număr a stagnat la circa 1.200-1.300 de cazuri zilnice, la ora actuală, el fluctuează în jurul a 1.500. Iar ministerul Sănătății spune că situația este dramatică, paturile la ATI împuținându-se pe zi ce trece: în unele județe nu mai există niciun loc. Sună trist și macabru, însă doar decesele se pare că mai duc la eliberarea de paturi.
Încă din 2020, autoritățile din domeniul sanitar s-au angajat să creeze locuri mai multe la terapie intensivă pentru persoanele în nevoie. Numai că, în loc de soluții, s-a venit cu justificări și cu măsuri provizorii care au provocat, de multe ori, nemulțumirea opiniei publice. Este cazul și al episodului de vineri noapte, din București, de la cel mai modern și mai căutat spital de ortopedie din România – Foișor. Unitatea medicalăde elităa fost transformată în spital care să trateze exclusiv bolnavii de Covid, iar pentru aceasta, peste 100 de pacienți care se aflau internați acolo cu diverse afecțiuni ortopedice, unii operați cu numai câteva ore înainte, au fost fie transferați, fie trimiși acasă cu salvări sau cu mașini personale.
Haosul de la poarta spitalului Foișor a fost transmis în direct de televiziunile centrale: pacienți în suferință, mulți în vârstă, erau scoși pe tărgi, în cărucioare cu rotile or în cârje; rudele lor alergau să îi recunoască și să îi preia de la medici și asistente; protestatari sosiți în viteză la fața locului se îmbrânceau cu jandarmii trimiși să gestioneze eventualele tensiuni; iar reporterii și cameramanii alergau în dreapta și în stânga să culeagă mărturii.
Au apărut, în orele următoare, și povești ale unor bolnavi grav care, programați pentru intervenții chirurgicale la Spitalul bucureștean de ortopedie, au fost anunțați că operațiile le sunt anulate. Una peste alta, și la această oră curg acuzațiile la adresa modului în care autoritățile, oricare ar fi ele – ministru sau subalterni, au înțeles să găsească mai multe paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid.
Fost președinte al Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae, contabilizează, într-un articol, multiplele vicii ale evacuării de vineri, de la Foișor, și trage concluzia că decidenții trebuie să înțeleagă că exercitarea Puterii este întotdeauna însoțită de responsabilitate privind deciziile luate.